Mindre gifter än befarat

Uppdaterad
Publicerad

Fabriksområdet kring Fengersfors bruk i Dalsland är mindre förorenat av kvicksilver och andra gifter än befarat, visar provsvar från SGU.

Även om undersökningarna från Sveriges geologiska undersökning, SGU, ger relativt lugnande svar oroas man över höga halter av miljögiftet PCB som hittats i den näraliggande fiskesjön Ärr.

– Det är så pass allvarligt att vi föreslår att man starkt begränsar konsumtion av vild fisk från sjön tills vi utrett frågan vidare, säger Erik Bergstedt, projektledare på SGU.

Vid det gamla nedlagda pappersbruket i Fengersfors har det inte tillverkats papper sedan 1970-talet. Tidigare prover har visat spår av kvicksilver och andra föroreningar vilket fått länsstyrelsen i Västra Götaland att riskklassa fabriksområdet. För att ta reda på hur situationen egentligen ser ut fick därför SGU uppdraget att genomföra en undersökning som de påbörjade i september förra året. Nu, ett halvår senare, är resultaten klara.

Proverna visar att det i tre mindre områden finns rester av olja och spår av det miljöfarliga ämnet PCB. Men det handlar om ganska små mängder, betydligt mindre än befarat, och framför allt hittades nästan inget kvicksilver alls.

En positiv överraskning

– Det är därmed inga problem att vara verksam på området eller besöka det, däremot är det väl lämpligt att åtgärda de här delområden eftersom de kan bli ett problem i framtiden, säger Erik Bergstedt.

Enligt är Erik Bergstedt är resultaten en positiv överraskning eftersom pappers- och massaindustri erfarenhetsmässigt är en gammal bransch som genom åren mycket spår sig.

Beskedet lär vara extra glädjande för konstnärskollektivet Not Quite som idag huserar i pappersbruket och vars verksamhet varit hotad. Värre är då läget för de fritidsfiskare som håller till i den populära fiskesjön Ärr. Där har nämligen höga halter av PCB påträffats i abborrar och giftet misstänks bland annat komma från bruket. Nu blir det restriktioner för att äta vild fisk från sjön tills statusen på vattnet är utredd ordentligt.

– Giftet kan ge olika skador på människan och just därför bör konsumtionen av fisk från sjön starkt begränsas, gravida bör inte äta någon alls, säger Erik Bergstedt.

SGU kommer nu söka ytterligare statliga pengar och hoppas kunna fortsätta undersöka sjön nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.