Foto: Jonas Ekströmer/TT, Torstein Bøe/TT

Kravet mot Norge: ”Ge besked till pendlarna”

Uppdaterad
Publicerad

Problemet för gränspendlarna ska vara löst senast nästa vecka – det var kravet från Sveriges arbetsmarknadsminister i mötet med Norges motsvarighet.

– Det här är en situation som Norge måste lösa, säger Eva Nordmark (S).

I klippet hör du arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) berätta om vad hon förväntar sig från grannlandet.

Uppskattningsvis 6 000 svenska gränspendlare har hamnat i ekonomisk kris sedan Norge i slutet av januari ändrade sina regler för resa in i landet. Bara personer med samhällskritiska arbetsuppgifter får pendla över gränsen för att jobba.

De får antingen leva utan lön eller ta ut semester. För Norge utlovar inget direkt stöd till svenska pendlare utan hänvisar till arbetsgivare som kan permittera.

Ingen arbetsbrist

Men i många fall råder det ingen arbetsbrist i Norge, och då kan företagen inte permittera sina anställda från Sverige.

I förra veckan lyftes frågan om ekonomisk kompensation från norska staten till gruppen i Stortinget och blev nedröstad. Under tisdagen möttes arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) med sin norska motsvarighet, Torbjørn Røe Isaksen (H), för att hitta en lösning.

Jimmy från Åmotfors flyttade till jobbet i Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.