Enligt både Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och Guna Graufelds på Migrationsverket är reglerna tydliga: bara storebror Haydari har rätt att stanna i Sverige. Foto: Amir Nabizadeh/TT, Adam Wrafter/TT och SVT

Ministern: ”Aldrig lovat att alla ensamkommande skulle omfattas”

Uppdaterad
Publicerad

Nya gymnasielagen har tydliga krav på vilka ensamkommande som får stanna i Sverige. Ali Haydari hade inte nått rätt ålder när den kom och kommer därför inte få stanna i Sverige, det menar Migrationsverket. Så här säger ansvarig minister, Morgan Johansson, om ärendet.

– Vi har aldrig lovat att alla ensamkommande skulle omfattas av gymnasielagen.

Nya gymnasielagen innebar att tusentals ensamkommande ungdomar 2018 kunde ansöka om att få stanna i Sverige och läsa klart gymnasiet, trots att de fått avslag på asylansökan. En av dem var Mohammad Haydari som kom till Sverige tillsammans med sin bror 2015.

Migrationsverket: ”Alltid personer som faller utanför”

Men nu skall hans yngre bror, Ali Haydari, skickas tillbaka till Aghanistan då han inte var 18 år när nya gymnasielagen kom.

-– Med en reglerad invandring kommer det alltid vara personer som av olika anledningar faller utanför bestämmelserna, säger presskommunikatör Guna Graufelds på Migrationsverket, som satt sig in i brödernas ärenden.

Hör henne i klippet ovanför – där hon utvecklar sitt svar.

Ministern: ”Aldrig lovat”

Även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson menar att lagen var till för de som då kunde söka. Han svarar på SVT:s frågor i ett mejl.

”Gymnasielagen innebar att det öppnades en möjlighet att studera färdigt i Sverige och sedan etablera sig på arbetsmarknaden. Men det krävs att man då lever upp till kriterierna som varit kända i mer än två år. Vi har aldrig lovat att alla ensamkommande skulle omfattas av gymnasielagen.”

Vad tänker du om att Sverige investerar så mycket pengar i en ung människa, familjehem i fem år, utbildning, sjukvård, psykologer, och när de sedan kommer ut och är redo att jobba och betala skatt får lämna landet?

”Lagstiftningen bygger ju på att de som går i skolan, inte begår några brott och sen etablerar sig på arbetsmarknaden får stanna i Sverige. Den gruppen utvisas inte. De kommer sedan, som många andra, göra viktiga insatser i samhället. De kommer bidra till vår välfärd och ekonomi. De som däremot inte uppfyller de krav som ställs ska inte heller stanna. Det har varit känt hela tiden.”

Finns det planer på nya ”gymnasielagar”?

”Nej”, skriver Morgan Johansson.

Lagen fick kraftig kritik av Lagrådet när den kom 2018, läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.