Många offentliga platser håller stängt på grund av pandemin vilket bland annat gjort att mängden sopor minskat med tusentals ton i Göteborg, enligt Kajsa Lager, affärsområdeschef på Renova AB. Foto: SVT

Minskat sopberg i Göteborg – en effekt av pandemin

Publicerad

Många offentliga platser håller stängt, antalet restaurangbesök har minskat rejält och många jobbar hemifrån. Nu visar det sig att effekterna av pandemin även påverkar sophanteringen i Göteborg.

Mängden sopor har minskat rejält i Göteborg. Så mycket att det motsvarar vad som slängs i både Öckerö och Tjörns kommuner under ett helt år. 8 000 ton är minskningen enligt Renova AB som har hand om sophämtningen i sex av åtta områden i Göteborg.

De hade i år räknat med cirka 114 000 ton restavfall, det vill säga vanliga brännbara sopor, och 24 000 ton matavfall. Något som nu minskat med 5000 ton för restavfall och 3000 ton för matavfall.

Coronapandemin

”Jobbat med altaner”

– Det är klart att vi har mindre att göra kopplat till restauranger, evenemang, mässor och hotell som inte haft normal verksamhet under pandemin, vilket är tråkigt så klart, säger Kajsa Lager, affärsområdeschef Renova AB.

Att många arbetar hemifrån under pandemin märks inte så mycket på mängden hushållssopor enligt henne, däremot syns en ökad mängd material som kommer in till återvinningscentralerna.

– Folk verkar ha jobbat mer med sina altaner och fixat mer hemma under den här tiden, så där ser vi en ökning.

Miljöarbetaren Tommy Mateus på Re

Tommy Mateus, gruppledare och miljöarbetare på Renova AB. Foto: SVT

nova, tycker att det är lättare att hämta hushållssopor än avfall från bland annat restauranger, evenemang och större soprum.

– Det är tyngre kärl där än till exempel hos villakunder så på restauranger och i större soprum får man bita i lite och ta tag i grejerna och köra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet