Foto: SVT

Missbruksenheten: Unga tror att Tramadol är ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

På missbruksenheten Cedern i Borås har de märkt av ett ökat användande av Tramadol. Hit ringer också allt fler oroliga föräldrar.

– Det är oroväckande om det fortsätter så här. De unga tänker att de ska testa, att det inte är något farligt i och med att det är ett läkemedel. Men det är oerhört potent och beroendeframkallande, du kan bli beroende fort, säger socialsekreteraren Pia Jakobsson.

Pia Jakobsson jobbar på missbruksenheten Cedern i Borås och har i sin arbetsroll kontakt med både vuxna och unga. Hit kommer unga mellan 13–25 år, som behöver stöttning för att sluta med droger. Hon berättar att unga sagt att langare erbjudit dem att testa Tramadol. Eller att någon bjudit på en fest. Det är ofta så det har börjat.

– De tar det oftast i kombination med andra droger, som cannabis. Det är lättillgängligt, billigt och enkelt att beställa över internet. Möjligheterna gör att de får tag i det. Och det är inte säkert att användandet märks av på den unge, de går under radarn. Det kan vara om de är på en fest eller liknande, börjar krampa och blir medvetslösa och när ambulansen kommer uppdagas det att de använt Tramadol.

Vad säger de unga om varför de tagit Tramadol?

– De blir lugna, oron och ångesten försvinner. Vi märker att det ofta ligger ett psykiskt besvär i botten.

Hur kan missbruket motverkas?

– Det är viktigt att ge ren fakta och inte skräckpropaganda till de unga. Att börja ge information till unga och föräldrar i tidig ålder. Det är också viktigt att ge unga något att göra, att olika enheter samarbetar, som bland annat polis, socialtjänst, fältare och föräldrar.

Vad tänker du om det fortsätter att öka?

– Farhågorna är att om de unga använder mycket Tramadol, som är en opiat, och får en ökad tolerans, kommer heroinmissbruket öka då? För vuxna finns det substitutionsbehandling, Subotex, men hur ska vården kring unga se ut då?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.