Foto: Mikael Berglund

Misstänkt farligt föremål hittat på Tjörn – flera evakuerade från bostadshus

Uppdaterad
Publicerad

Ett bostadshus i Kållekärr på Tjörn evakuerades och spärrades av under natten mot lördag efter att polisen hittat ett misstänkt farligt föremål. Nationella bombskyddet kunde efter en undersökning flytta föremålet från platsen, och en man i 30-årsåldern är misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det var vid 23-tiden på fredagskvällen som polispatrullen, som hade ett ärende på platsen, gjorde bedömningen att det fanns en misstänkt farligt föremål som behövde undersökas.

– Bombskyddet har nu varit på plats och tagit omhand om föremålet, som de nu tar med sig och kommer undersöka, sade Magnus Nordqvist, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till SVT Nyheter vid klockan 03.30.

Evakuerade tre

På adressen, i Kållekärr på Tjörn, finns flera hushåll och flera personer skrivna. Natten mot lördag uppgav polisen att totalt tre personer har evakuerats.

– Man har tagit det säkra för det osäkra och utrymt fastigheten, sade Magnus Nordqvist vid 01-tiden.

Under natten greps en man i 30-årsåldern som kopplas ihop med fyndet av det misstänkt farliga föremålet. Han misstänks för brott lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE), men har inte anhållits utan släppts tills vidare.

Misstänkte mannen bor i huset

Vad det är för slags föremål, eller vad man eventuellt misstänker att mannen har för koppling till det, vill polisen inte gå in på.

– Men bombskyddet skickas ju för att man misstänker att det är explosiva saker, säger Nordqvist.

Totalt tre personer evakuerades i samband med att polisen spärrade av bostadshuset under natten. När nationella bombskyddet vid tre-tiden på natten hade avlägsnat föremålet kunde de boende återvända hem igen, enligt Magnus Nordqvist.

Vad har den misstänkte mannen koppling till det här bostadshuset?

–  Han är boende på den aktuella adressen, säger Magnus Norqvist, och förtydligar att han inte är inräknat i de tre personer som evakuerats.

Polisen har inga uppgifter om någon eventuell hotbild mot någon i huset, inte heller om någon av dem är känd hos polisen sedan tidigare.

Den 30-årige mannen hördes av polisen och släpptes därefter på fri fot. Han är dock fortsatt misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.