Misstänkt för bilbränder släppt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åring som misstänks för inblandning i bilbränderna i Västra Frölunda har återvänt till Sverige och försatts på fri fot. Men misstankarna mot mannen kvarstår.

Det var den 13 augusti som ett stort antal bilar sattes i brand på flera platser i Göteborg och Västsverige. De omfattande bränderna fick såväl statsminister Stefan Löfven (S) och moderaternas partiledare Ulf Kristersson att reagera med fördömande uttalanden och polisen uppmanade vuxna i de områden där bilar brunnit att gå ut på gatorna under kvällen efter.

Redan dagen efter greps två unga män, 19 och 20 år gamla, misstänkta för mordbrand och våldsamt upplopp.

Bilbränder i Västsverige

Återvände i torsdags

Ytterligare en man, 18 år gammal, anhölls i sin frånvaro och greps i Turkiet efter att ha blivit stoppad vid flygplatsen när han försökte resa in i landet.

I torsdags återvände mannen till Sverige, vilket Göteborgs-Posten var först att berätta.

– Han togs in och hördes ordentligt med försvarare. Han är fortfarande misstänkt men på fri fot. Dels på grund av sin ålder, men också för att vi har det material vi behöver så han kan inte påverka utredningen, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till SVT Nyheter Väst.

Åklagaren: ”Jag är förhoppningsfull”

Misstankarna kvarstår även mot de andra två unga männen. 19-åringen är släppt på fri fot sedan tidigare. 20-åringen omhäktades på fredagen.

Polis och åklagare misstänker att betydligt fler har varit inblandade i bilbränderna, men har inte lyckats gripa någon ytterligare. Mats Ihlbom menar dock att utredningen går framåt.

– Formellt har vi tre misstänkta, men vi försöker ringa in de här gärningspersonerna och jag är förhoppningsfull. Vi får in mer material varje dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet