Nationella bombskyddet larmades – var leksaksgranat

Publicerad

Polisen fick på lördagskvällen larm om ett misstänkt farligt föremål i Kaverös i Frölunda. Nationella bombskyddet skickades till platsen, och kunde konstatera att det rörde sig om en leksak – som såg ut som en granat.

Polisen fick samtal från en person som hittat föremålet och åkte dit med patrull för att titta på det.

– Vi tar det säkra före osäkra och kan vi inte utesluta det är farligt hanterar vi det genom att larma nationella bombskyddet, säger Peter Nordengard vid polisens ledningscentral.

”Såg plastig ut”

Bombskyddet undersökte föremålet som såg ut som en handgranat.

– Jag har sett bilder på den och den såg misstänkt lik ut en handgranat, men den såg plastig ut, säger Martina Saghamre, vakthavande befäl vid polisens region Väst.

– Samtidigt vill man inte chansa, men experterna gjorde bedömning och det visade sig vara en leksak.

Polisinsatsen lämnade platsen vid 19.15.

”Olämpligt”

Att det var en leksak som hittades i skogsområdet vid Kaverös visste polisen inte förrän en riktig undersökning gjorts – och därför satte man in en lika stor insats som om det vore ett skarpladdat föremål.

– Det kan man tänka är direkt olämpligt med sådana här leksaker, säger polisens vakthavande befäl Martina Saghamre och jämför det med soft airguns vilka hon beskriver som ”otäckt lika vapen”.

Polisen vädjar nu till föräldrar att ta ansvar för vad deras barn leker med.

– Om inte annat så har det tagit mycket resurser och så visar det sig att det är någon som tappat en leksak i skogen. Vi kunde gjort bättre saker med den här tiden det tagit att undersöka det här föremålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer