Blinkande blåljus vid polisens avspärrningar när misstänkt föremål undersöks. Foto: SVT

Misstänkt föremål hittat på Hisingen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen spärrade under tisdagsmorgonen av flera gator på Hisingen då ett misstänkt föremål, troligen en handgranat, hittats i anslutning till en bil nära Madängsgatans busshållplats. Bilens ägare har kopplingar till gängkriminalitet.

Räddningstjänsten hade tre enheter uppställda i närheten av Madängsgatans busshållplats, och polisen satte upp avspärrningar vid Jägaregatan/Myntgatan och Hisingsgatan/Herkulesgatan.

– Man har hittat någon form av misstänkt föremål och larmat polisen, sa polisens presstalesperson Peter Adlersson till SVT Nyheter Väst.

Handgranaten i Kville

Föremålet visade sig senare, med största sannolikhet, vara en handgranat.

Många oroliga

Det nationella bombskyddet anlände till området vid 08.30 på morgonen och inledde en undersökning av föremålet.

Ett misstänkt föremål har hittats vid Madängsgatans busshållsplats. Foto: SVT Grafik

SVT Nyheter Västs reporter Jesper Lövstad var på plats och berättade att flera boenden i området som passerade undrade vad som hände, inte minst var många vuxna på väg till skolor med sina barn.

Västtrafik drog in hållplatsen och buss 99 gick istället via Lundbyleden.

Bil som undersöks ägs av person med gängkopplingar

Enligt polisen ska det misstänkta föremålet troligen vara en handgranat som hittats i direkt anslutning till en bil. Polisens presstalesperson Peter Adlersson säger att föremålet hittades av en privatperson på en parkeringsplats.

Har den här personen undersökt sin bil och då hittat föremålet?

– Det kan vara så, säger Peter Adlersson.

Den bil som undersökts av polisen ägs av en person med tydliga kopplingar till gängkriminalitet.

Efter att polis kallats till platsen genomfördes en snabb undersökning, och även polispatrullen bedömde föremålet som misstänkt och tillkallade bombgruppen.

Enligt vittnesmål ska några män ha setts i en bil på platsen under natten.

Andra incidenten på samma plats på kort tid

Det är mindre än en vecka sedan som det rapporterades om skottlossning i anslutning till samma gata. Polisen hittade då tomhylsor på platsen.

– Vi tittar naturligtvis på vad detta har för koppling till tidigare händelser. Vi hör olika personer just nu.

Boenden som befann sig innanför avspärrningarna tilläts inte lämna sina bostäder, och uppmanandes att hålla sig från sina fönster.

Skarp granat

Strax efter klockan tio på förmiddagen blåste polisen faran över. Det misstänkta föremålet hade då omhändertagits och avspärrningarna hävdes. Strax före klockan elva på tisdagen meddelade polisen att det misstänkta föremålet troligen är en skarp handgranat.

– Det är en väldig sprängkraft i dem, fönsterrutor och så i närheten kan ju också sprängas sönder. Det kan få förödande konsekvenser. Det är väldigt, väldigt farligt. Det är läskigt, faktiskt, säger Peter Adlersson.

Polisen uppger nu att man har ökad närvaro i området för att skapa trygghet.

LÄS MER: Skottlossning i Kvillebäcken

LÄS MER: Händelser med tydliga kopplingar till gängkriminalitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handgranaten i Kville

Mer i ämnet