En omfattande härva av sedelförfalskning har idag lett till åtal i Uddevalla. Foto: Anders Wiklund///

Misstänkt förfalskningsliga åtalad i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer åtalades i dag vid Uddevalla tingsrätt i ett omfattande mål om grov penningförfalskning och bedrägeri. Först efter att sedlarna växlats in har personal insett att något varit fel. En teori är, enligt åklagaren, att har det blivit lättare att prångla ut falska sedlar nu när de flesta betalar med kort.

Det var i juli som misstankar uppstod om att en person betalat med falska femhundralappar på en bensinmack i Tanumshede. 

– Efter att de lämnat bensinmacken reagerade personalen på att det verkade vara en falsk sedel. En ur personalen följde efter bilen och ringde polisen, berättar assistentåklagare Malin Bogren. 

Det ledde till att en person kunde gripas i Grebbestad. 

– Två dagar senare gjordes husrannsakan på en adress i Munkedal och då påträffades sex personer till, fortsätter hon. 

Avslöjande husrannsakan 

I lägenheten i Munkedal hittades både falska sedlar, ark med sedeltryck samt äkta kontanter. I en grannlägenhet påträffades dessutom en skrivare som använts för att trycka de falska sedlarna. 

– Vi har pratat om att folk inte längre är vana vid kontanter och därför inte har samma uppmärksamhet kring hur en femhundrakronorssedel ser ut och känns, säger Malin Bogren. 

Inte minst det sistnämnda är viktigt. Att trycka sedelkopior är en sak, men hur får en förfalskare till känslan? 

– De har inte använt vanligt kontorspapper utan ett papper som mer liknar sedlar, förklarar Malin Bogren. 

Äkta kontanter i växel 

Hon har åtalat för 17 fall av bedrägerier, alltså där de misstänkta tros ha betalat med falska sedlar för att få äkta kontanter i växel. Men den totala omfattningen är svår att beräkna. 

– Vi vet såklart inte hur stort det kan ha varit, medger åklagaren. 

Bedrägerierna har varit koncentrerade till Västkusten, men falska sedlar har hittats också på andra platser i landet. Under en enda dag genomfördes nio bedrägerier mot olika butiker i Grebbestad. 

Vissa medgivanden 

Sju personer häktades i somras. En av dem släpptes på fri fot under hösten och en åttonde person slapp häktning för att han bara varit med vid ett enda köp med falska sedlar. De har gjort vissa medgivanden. 

Samtliga har enligt Malin Bogren kopplingar till varandra, och åldersspannet sträcker sig från 18 år till 45-årsåldern. 

– Det rör sig inte om människor som varit här på tillfälligt besök, utan samtliga är hemmahörande i Sverige sedan lång tid tillbaka, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer