Foto: SVT

Misstänkt har haft kopplingar till Soldiers of Odin och NMR

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 50-års ålderns som misstänks för att ha haft sprängämnen samt vapen i sin lägenhet har haft kopplingar till nazistiska organisationer. Det bekräftar hans advokat.

Mannen är skriven i lägenheten där beslagen gjordes, i Västra Frölunda i Göteborg. Hans försvarare är advokat Anders Lycén. Enligt advokaten hävdar hans klient att han är oskyldig.

– Han har en förklaring till att man har återfunnit en del vapen och sprängämnen i sin lägenhet. Han har förklaringar till hur detta har hamnat i hans ägo och därför förnekar han brott, säger Anders Lycén, advokat.

Men hur kan han förneka brott om han erkänner att både vapen och sprängmedel fanns i hans lägenhet?

– Jag kan inte gå in på det. Då tassar jag på gränsen till förundersökningssekretess, säger Anders Lycén.

LÄS MER: Uppgifter: Tio kilo sprängmedel hos personer med nazistkoppling

Kopplingar till nazistiska organisationer

Mannen i 50-års åldern skall även ha haft kopplingar till högerextrema organisationer i Sverige.

– Han har haft koppling till Nordiska motståndsrörelsen och Soldiers of Odin, men det ligger långt tillbaka i tiden och det är inga kopplingar som han har idag, säger Anders Lycén.

I ett mycket uppmärksammat mål dömdes tidigare i år tre andra män med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) för inblandning i två bomdåd i Göteborg förra vintern, där bland annat en man skadades allvarligt och fick men för livet.

LÄS MER: Bombdåden i Göteborg: Detta har hänt

Finns det några kopplingar mellan de två männen och din klient?

– Så vitt jag vet inga sådan kopplingar. Det har åtminstone ej framkommit hittills, säger advokat Anders Lycén.

LÄS MER: En skadad vid explosion i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.