Foto: Tessa Burrows

Misstänkte terroristen hyllade skolattacken i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad
Nya Zeeland skakas av en terrorattack vid två moskéer. Minst 49 personer ska ha dödats i attacken. Innan dådet ska den misstänkte terroristen ha uttryckt sitt stöd för bland annat skolattacken på Kronan i Trollhättan.

Klockan 13.40 lokal tid attackerades två moskéer i Nya Zeeländska Christchurch i vad som beskrivs som ett högerextremistiskt terrordåd. Minst 49 personer ska ha dödats i attentatet och ett 40-tal vårdas på sjukhus för skottskador.

Den misstänkte terroristen har publicerat ett manifest på nätet där han förklarar sina motiv, skriver flera medier. Ett av dem var att hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm 2017.

Uttrycker stöd för skolattack i Trollhättan

Han ska även uttrycka sitt stöd för Anton Lundin Pettersson, som dödade tre personer på Kronans skola i Trollhättan i oktober 2015 innan han sköts ihjäl av polis.

Enligt det som uppges vara den misstänkte terroristens manifest skriver han att dådet i Stockholm den 7 april 2017 var ”den första händelsen” som ledde honom till att utföra attacken i Nya Zeeland.

Beskriver sig som rasist

Den misstänkte terroristen skriver att han är en 28-årig man från Australien. Han beskriver sig som både rasist och fascist, men uppger att han inte tillhör någon särskild grupp eller organisation. Han skriver också att han började planera en attack för två år sedan, men att Nya Zeeland och Christchurch först senare blev hans måltavla.

Mannen skriver även att han inför terrordådet tillfälligt var i kontakt med den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer