Bonden Ronny Johansson säger att det är ont om foder, men ändå är han optimistisk. Hör varför i klippet. Foto: SVT

Mjölkbonden Ronnys förlust efter torkan: 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets extrema torka slog hårt mot lantbruket. Mjölkbonden Ronny Johansson i Olofstorp förlorade 200 000 och fruktar nu att en ny het sommar kan tvinga honom slakta ut sina djur.

– Jag klarar inte en sådan sommar till, säger han.

För ett halvår sedan duggade larmrapporterna tätt från det svenska jordbruket. Skördarna i många delar av Sverige blev bara bråkdelen av det normala och det talades inte sällan om nödslakt. Nu kommer resultatet. Samtliga fyra jordbruksgrenar har drabbats, visar Lantbruksbarometern.

Ronny Johansson driver sedan 1983 en mjölkgård med 140 djur i Olofstorp utanför Göteborg. Han säger att året blev hans värsta hittills. Totalt gick han 200 000 kronor back förra året på grund av dyrare foderkostnader. En förlust som går att ta, men inte en torr sommar till.

– Det var ju väldigt allvarligt i somras. Hade vi inte fått tredje skörden så hade vi fått klappa igen, säger Ronny Johansson.

Fler missnöjda med lönsamheten

I Lantbruksbarometern från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna syns de ekonomiska effekterna av torkan. I motsvarande undersökning för ett år sedan svarade 52 procent av de tillfrågade lantbrukarna att lönsamheten var god eller mycket god. Nu är den siffran nere på 34 procent. De som svarar att lönsamheten är ganska eller mycket dålig har det senaste året ökat från 47 procent till 64 procent.

Den försämrade lönsamheten har drabbat alla grenar inom jordbruket. Minst dåligt har det gått för mjölkbönderna och allra sämst för grisproducenterna. Enligt prognosen för våren 2020 är det dock de sistnämnda som kommer att öka lönsamheten mest.

– Jag tycker inte att det handlar om en kris för de flesta lantbrukarna har rätt bra koll på sina siffror, men det är alltid råvaruproducenterna som blir sittande med Svarte Petter när sådant här händer, säger Ulf Möller, ansvarig för Skog och Lantbruk på Swedbank och Sparbankerna.

Torr sommar kan leda till nödslakt

Ronny Johansson tror nu att många bönder kommer att se över sina markarealer. Han menar att bönderna behöver mer mark för att klara svängningar.

Om du får en likadan sommar som 2018, är det kört då?

– Normalt sett har vi foder som räcker fram till midsommar från fjolårsskörden, men det har vi ju inte i år. Blir det en torr sommar till med lite foder, då får vi köpa in stora mängder och framför allt slakta ut djur. Och det klarar vi inte likviditetsmässigt utan då måste ta lån, säger Ronny Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.