Under tisdagens möte i Göteborgs kulturnämnd röstades en motion om att förbjuda böneutrop från Sverigedemokraterna ned. Kalsoom Kaleem är ordförande för Göteborgs moské. Foto: TT/SVT

Moderaterna och KD i Göteborg vill utreda böneutrop

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna i Göteborg går nu samman kring frågan om muslimska böneutrop. Det framkom under tisdagens möte i kulturnämnden i Göteborg.

Under tisdagens möte i kulturnämnden i Göteborg röstades en motion från (SD) om att förbjuda böneutrop från moskéer ned av alla andra partier. Men samtidigt lämnade Moderaterna och Kristdemokraterna in ett yttrande där man beskriver  böneutropen som störande.

Man skriver att det behövs nationella riktllinjer i frågan och att:

”Problemet med böneutrop är att det kan upplevas som störande och polariserande i vårt samhälle och samtid”.

Finns inga ansökningar

Det finns inga ansökningar om böneutrop i Göteborg. Att frågan ens diskuteras tycker ordföranden för Göteborgs moské Kalsoom Kaleem är konstigt.

– Vi har inte ens diskuterat frågan i styrelsen, Göteborgs muslimer vill inte ha offentliga böneutrop, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.