Helene Odenjung, (FP). Foto: SVT

Moderaternas förslag kritiseras av allianskollegan

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill införa ett tiggeriförbud i centrala delar av Göteborg. Men förslaget sågas av allianskollegan Liberalerna.

– Det skulle inte lösa några problem, säger Helene Odenjung (L), oppositionsråd.

Förslaget om tiggeriförbud gäller centrala delar av Göteborg, bland annat kring Nordstan och Centralstationen.  Förslaget kommer att presenteras för kommunstyrelsen på onsdagen, men har redan mötts av kritik från bland annat Socialdemokraterna.

LÄS MER: Göteborgsmoderaterna vill förbjuda tiggeri

Men även Liberalerna är kritiska till förslaget. Helene Odenjung, gruppledare för Liberalerna i Göteborg säger att hon och hennes parti kommer att rösta emot förslaget.

– Det skulle inte lösa några som helst problem. Jag tror att det är viktigt att man kan hjälpa människor på kort sikt, och att det långsiktiga problemet kan bara lösas gemensamt i EU, säger hon.

”Kan inte se vitsen”

Enligt Jonas Ransgård, oppositionsråd för Moderaterna, är förbudet ett sätt att motverka att människor känner sig utsatta när man exempelvis väntar på bussen och då möts av tiggeri. Han tror också att det på sikt kan bidra till att minska förekomsten av tiggeri. Men Helene Odenjung håller inte med.

– Jag kan förstå att man tycker att det är besvärligt att konfronteras med fattigdom. Men jag kan inte se vitsen med att man ska försöka hindra människor från att be om hjälp, säger hon.

LÄS MER: Forskare: Tiggeriutspel ligger rätt i tiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.