Annica Ehrman får information via mobilen hur korna mår. Foto: Sharon Raoufi / Göteborgs Stad

Modern mjölkgård med senaste teknik

Uppdaterad
Publicerad

Idag nyinvigde fastighetsnämnden i Göteborg mjölkgården Häljeredsgård i Olofstorp. En visningsgård som blivit moderniserad med den senaste tekniken.

Det är rätt många besökare som varit på Häljeredsgården i Göteborg för att få se hur en mjölkgård fungerar. Nu har visningsgården fått en ny tipptopp upprustning med bland annat robotar som både mjölkar korna och ger de mat. Men även en robot som kan ge korna en skön och avslappnande stund med en roterande ryggborste. All information, om hur korna mår, när de ska kalva och så vidare, sänds till arrendatorerna och deras datorer samt mobiltelefoner.

Gården ägs av Göteborgs stad och arrenderas ut till familjen Johansson som haft gården sedan i början av 80-talet.

Hur har invigningen gått idag?

– Tack bra! Det har varit cirka 45 personer här från bland annat fastighetsnämnden med kommunalrådet Ulf Kamne i spetsen, säger Ronny Johansson. – Vi har haft rundvandring med fem grupper och det har varit en del som varit lite häpna över den nya tekniken och förvånade över hur väl den fungerar.

Beslutet att renovera den något nedgångna visningsgården var inte självklart. Investeringen har kostat 17 miljoner kronor och beslutet togs i politiskt oenighet, då Moderaterna ville sälja gården till arrendatorerna.

Vad är bäst med den nya tekniken?

– Att korna mår så väldigt bra, och då mår vi bra också. De mjölkar mycket bättre än tidigare, så det märks att de trivs, säger Ronny Johansson.

Kosläpp till våren

Tidigare har man inte haft de populära kosläppen som brukar dra mängder av människor som vill se de glada korna få skutta och hoppa ut ur ladugården efter den långa vintern. Men i och med nysatsningen har familjen Johansson bestämt sig för att börja med kosläpp på Häljeredsgården också.

Totalt blir det 60 mjölkande kor, och ett 70-tal som väntar på kalvning eller tillväxt, på den nygamla anläggningen. Och med gott om utrymme i den nya anläggningen med en ny teknik finns det säkert goda förutsättningar för att de kommer att trivas på gården. Häljered är en del av flera satsningar av Göteborgs kommun på närproducerat och ett steg i omställningen för kretsloppsanpassat jordbruk. Till gården hör en nybyggd biogasanläggning som gör gården nästintill självförsörjande på el.

Välkommen på öppet hus

På lördag 28 oktober är det öppet hus på Häljeredslyckans gård och då är alla välkomna att besöka gården klockan 11-14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.