Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Västra Götalandsregionen kan stoppa Modernas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Om regeringen inte fattar ett formellt beslut att staten ska stå för kostnaden för eventuella biverkningar av Modernas vaccin, kommer Västra Götaland inte att använda vaccinet.

I början av nästa vecka väntas Modernas vaccin levereras till Västra Götalandsregionen. Men utan det formella beslutet från regeringen kommer doserna alltså att bli liggnades, vilket DN var först att rapportera.

Modernas vaccin omfattas inte av läkemedelsförsäkringen, men Socialminister Lena Hallengren har muntligt lovat att staten ska täcka kostnaderna för eventuella skador och biverkningar.

Kräver bindande löfte

Men för Västra Götalandsregionen, som just nu förbereder sig för att att kunna använda vaccinet, räcker alltså inte det.

– Vi förväntar oss ett formellt beslut och att det hinner tas innan vi sätter igång med Moderna, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer