Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Mord på korttidsboende gör att regelverk omprövas

Publicerad

I en snabbt uppblossande konflikt knivhöggs en man i 30-årsåldern till döds på ett korttidsboende i Göteborg. Nu har socialförvaltningen i sydväst gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, och hoppas att nya regler kan förhindra fler våldsdåd.

Det aktuella korttidsboendet har plats för 90 personer och är till för missbrukare och hemlösa, bland annat personer som just släppts ut från kriminalvårdsanstalt och ännu inte har någonstans att bo.

Det var omkring klockan 18.40 den 3 mars som en av de boende, en man i 20-årsåldern, gick till attack mot en person som skrivits in på boendet tidigare samma dag. Knivattacken skedde alldeles utanför huset. Den knivhuggnes liv gick inte att rädda, och gärningsmannen greps på platsen.

Socialförvaltningen i sydvästra Göteborg skriver i anmälan till IVO att man inrättat en särskild samverkansgrupp för att öka tryggheten.

Dragit ner på säkerheten

En person berättar för SVT Nyheter Väst att man före mordet dragit ner på säkerheten genom att ta bort en ordningsvakt nattetid, och att det vid tiden för mordet bara fanns en ordningsvakt på plats. Detta bekräftas av Margita Johansson, enhetschef på  avdelningen Boende och hemlöshet.

– Ja,vi var tvungna att dra ner i dessa ekonomiskt dystra tider.

Efter mordet har boendet åter två ordningsvakter dygnet runt.

Begränsad kontroll

SVT Nyheters Västs uppgiftslämnare säger också att ordningsvakten fått titta i de boendes väskor när de kommer dit, men inte tillåtits genomföra kroppsvisitation.

– Då är det ju lätt att ta med sig kniv, skruvmejsel eller annat vapen, konstaterar han.

Margita Johansson håller med om kritiken.

– Men det är lagen om styr där. Det är ett boende som bygger på socialtjänstlagen och är frivilligt. Don ska bo där tillfälligt för att kunna komma vidare till annat boende. Men det är en problematik att många som lever i missbruk är utrustade med kniv. Det får man egentligen utgå från.

Men kan man inte ha det som villkor för att får bo där att man går med på att underkasta sig visitation? Att man skriver ett avtal om det?

– Jo, det stämmer att man kan göra ett avtal med de boende, och då kan vi ju gå in med lite hårdare kontroll och titta efter vapen. Det är något vi har diskuterat, säger Margita Johansson och fortsätter:

– Vi får väl se hur IVO reagerar också på detta i förhållande till vårt uppdrag. Plus att allt ska harmonisera med socialtjänstlagen. Men jag tror inte att IVO skulle motsätta sig en sån regel. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.