Två bröder är häktade, mordmisstänkta för att kört ihjäl sin mamma. Foto: SVT

Mordmisstänkte brodern anser sig oskyldig: ”Suttit som passagerare”

Uppdaterad
Publicerad

Den yngre av de två bröder som misstänks ha kört ihjäl sin mamma överklagade på måndagen Göteborgs tingsrätts häktningsbeslut. Hans advokat menar att han bara varit passagerare i bilen och inte borde vara häktad.

De mordmisstänkta bröderna häktades under onsdagen den tredje augusti, misstänkta för att ha kört ihjäl sin mamma på Hisingen. Åklagaren menar att hedersmotiv kan ligga bakom mordet.   

Under måndagen lämnade den yngre broderns advokat in en överklagan till Hovrätten för västra Sverige där försvaret yrkar på att den misstänkte ska släppas på fri fot.

Pojkens ålder och det faktum att han inte själv körde bilen lyfts fram som anledningar och försvarsadvokat Nan Sahlén menar att tillräckliga skäl att hålla honom frihetsberövad inte finns.  ”XX har endast suttit som passagerare i en personbil som framförts av annan. Han kunde därmed inte alls påverka situationen”, skrivs i överklagan.

Begäran avslogs

Under måndagseftermiddagen meddelade hovrätten att överklagan nekas och att pojken kommer fortsätta att sitta häktad. Enligt pojkens försvarare Nan Sahlén var det inget överraskande beslut  

– Det är svårt att få ett häktningsbeslut hävt, säger Sahlén.

Åklagaren ska väcka åtal senast 2 september men åtalstiden kan förlängas, vilket kan leda till att pojkens häktningstid kan komma att omprövas.  

– Det får göras nya bedömningar under tidens gång, säger Nan Sahlén.  

SVT har sökt kammaråklagare Hediye Kurt angående överklagan, som inte vill lämna en kommentar på måndagen.

I klippet nedan hör du vad åklagaren tidigare sagt om fallet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar åklagare Hedie Kurt om bevisläget och häktningen. Foto: Alva Karlsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer