Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är nya dockan som både blöder och svettas Foto: Shohreh Zare

Här är dockan som blöder och svettas – utbildar sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

På sjuksköterskeprogrammet på högskolan i Skövde har man fått in en ny patient. Det är en docka som studenterna kan öva på för att se hur ett patientmöte kan gå till.

– Jag tycker att den här dockan är väldigt verklig, säger sjuksköterskestudenten Elsa Nilsson.

En docka som man kan mäta blodtryck på, ta pulsen på och som till och med kan blöda och kräkas. Det är det senaste tillskottet till sjuksköterskeutbildningen på högskolan i Skövde.

Dockan, som ska leda till en mer patientsäker vård, är den första i sitt slag att köpas in till en högskola i Sverige.

– Det är inte bra att börja öva direkt på människor, för studenterna behöver ju få lära sig de olika momenten. De behöver mängdträning, och det kan man inte riktigt göra på människor, säger Veronika Karlsson, lektor i omvårdnad.

Patienter med olika symptom

Förutom de medicinska momenten som studenterna får öva på, så får de även träna på det personliga mötet med olika patienter. Det är möjligt då dockans röst styrs av en lärare som via mikrofon talar till studenterna. Patienter, som i sin tur kan lida av allt från psykisk ohälsa till att vara rädda, ledsna eller arga.

– Är det så att man inte har ett bra bemötande till dockan så kan den ju säga ifrån. Det kan till exempel vara att man inte berättar för dockan vad man gör och då börjar den ifrågasätta, säger Veronika Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer