Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se när polisen drar upp människor från vattnet under Paludans sammankomst i Borås. Foto: Magnus Dennert/SVT

Här kastar motdemonstranten sten mot Stram kurs-ledaren Rasmus Paludan

Uppdaterad
Publicerad

När Rasmus Paludan gästade Borås hade polisen placerat honom i Stadsparken som ligger halvt omgärdat av Viskan. Flera personer försökte simma över ån för att störa honom.

En demonstrant greps efter ha kastat en sten som träffade Paludan.

På torsdageftermiddagen besökte den högerextreme dansk-svenske politikern Rasmus Paludan Borås på sin västsvenska valturné, omgärdad av ett stort polispådrag.

Strax efter klockan 14 var han på plats i Stadsparken där han pratade och tände eld på en koran medan åhörare försökte störa honom med busvisslingar och burop. På bilder från platsen syns hur en person kastar en sten mot Paludan och även en sten som träffar en polis.

– Polisen vaktade alla ingångar till parken och där inne fanns polishästar. Det var som om de slagit en ring runt honom, säger SVT:s reporter Magnus Dennert som var på plats.

”Känner mig jätteledsen”

Initialt uppgav polisen att det var 13 personer omhändertagna men det har nu ändrats till 8. En man i 50-årsåldern är även misstänkt för misshandel samt försök till misshandel då han ska han kastat sten mot en polis som arbetade på platsen. Enligt polisen har ingen skadats fysiskt.

En som kom till stadsparken för att visa sitt missnöje över Paludans sammankomst var Mohammed Karraz.

– Jag känner mig jätteledsen när han kommer hit till Borås och bränner koranen, säger han.

Paludan missnöjd

När SVT Nyheter Väst pratar med Rasmus Paludan på kvällen är han missnöjd med och polisens agerande, framför allt i Borås.

– Jag är besviken att de inte säkrar mig så jag inte får stenar på mig, säger han.

Han säger också att han kommer återvända till både Trollhättan och Borås eftersom han inte fått vara på de platser han vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet