Både stödassistenten Marie Appelgren och deltagaren Christian Wilhelmsson är oroliga för framtiden. Foto: SVT

Möteplats för psykisk ohälsa stänger ner

Uppdaterad
Publicerad

När Angereds stadsdel ska spara pengar är det flera verksamheter som drabbas. En av dem är Mötesplatsen i Lövgärdet dit vuxna med psykisk ohälsa välkomnas.

– Det finns stora risker för att suicid ökar, säger stödassistenten Marie Appelgren.

Mötesplatsen i Lövgärdet dit vuxna med psykisk ohälsa kan vända sig, stänger ner efter nio års tid.

– Jag är jätteledsen och orolig. Det finns stora risker för att suicid ökar, säger Marie Appelgren som arbetat som stödassistent på Mötesplatsen i flera år.

Pengar bakom beslutet

Mötesplatsen är en verksamhet för vuxna som lider av psykisk ohälsa. Här får de möta andra i liknande situation samtidigt som de får stöd med sådant de inte klarar av på egen hand. Här kan de måla, spela pingis, laga mat eller bara vara – att det inte finns några krav framhåller stödassistenterna som en viktig faktor.

Att verksamheten nu stänger ner beror på att stadsdelen måste spara pengar.

– Det är tråkigt att stänga en verksamhet som fungerar bra men Göteborgs stad har ett tufft ekonomiskt läge, säger Embla Sköldare, områdeschef för boende och personligt stöd i Angered.

På stadsdelen hänvisar de nu vidare personerna till Hammarträffen, Aktivitetshuset Nordost samt Gyllenkroken.

”Man vet inte var man ska ta vägen”

Christian Wilhelmsson har kommit hit i flera år och för honom har Mötesplatsen betytt allt. Vad han ska göra nu är oklart.

– Det är jättejobbigt, att man inte vet var man ska ta vägen. Man har trygghet, det sociala och får hjälp med det mesta här.

Marie Appelgren undrar varför en fungerade verksamhet ska stänga ner.

– När vi skriver på anställningsavtal på kommunen står det att vi ska vara lojala mot arbetsgivaren med brukaren i fokus, men vad ligger kommunens ansvar gentemot medarbetare och medborgare?

Se besökare och personal berätta om nedläggningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.