Yousef brukar mark som stått orörd i ett halvt sekel Foto: SVT

MP vill att fler ska kunna hyra mark för odling

Uppdaterad
Publicerad

Odla mer på kommunal mark. Det vill miljöpartiet som nu föreslår att Göteborgs stad ska underlätta för de som är intresserade av att hyra mark att odla på – för att på så sätt öka självförsörjningen av livsmedel.

I tider av coronapandemi, när export och import inte fungerar helt som det brukar, blir det tydligare att Sverige och även Göteborg behöver utveckla sin självförsörjning av mat, tycker Karin Pleijel (MP), oppositionskommunalråd.

– Jag tycker att vi behöver skärpa oss och öka vår självförsörjningsgrad här, säger hon.

Partiet har nu skickat in en motion om detta till kommunfullmäktige.

Några som redan idag hyr mark av staden för att odla grönsaker och örter är familjen Alzoubi. De hyr 1,5 hektar mark i Olofstorp, sedan ett par år tillbaka. Grönsaker som de sedan säljer vidare på marknader och till butiker.

Marken var orörd i halvt sekel

De började strax efter att de kom till Angered från Syrien 2014 att odla på en mindre markplätt som de hyrde av kommunen. Men allt eftersom ville de utöka och fick då hyra marken i Olofstorp som hade stått orörd i 50 år.

– Det var fullt med gräs när vi kom hit. Gräset var såhär högt, säger Yousef Alzoubi och visar med handen i axelhöjd.

Tycker du att fler borde göra som ni?

– Ja, de som har intresse. Man måste ha intresse för att odla, eftersom det är ett hårt jobb.

I klippet ovan hör du Yousef berätta mer om familjeodlingen i Olofstorp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.