Elisabet Lann (KD), kommunalråd och Emmali Jansson (MP) vice ordförande i fastighetsnämnden. Foto: SVT

MP och KD inte överens i hur man ska lösa boendesituationen

Uppdaterad
Publicerad

De politiska åsikterna går isär i hur man ska lösa boendesituationen för de nyanlända som inte hunnit få någon bostad när deras kontrakt börjar löpa ut nästa år.

En risk för ökad hemlöshet och barn som kan behöva flytta och byta skola. Det är en konsekvens som fastighetskontoret har sett kan hända när fyraårskontrakten för de nyanlända i så kallade genomgångslägenheter löper ut nästa år.

Det handlar om totalt 2 700 nyanlända och 850 av dem är barn. De politiska åsikterna i hur man ska lösa boendesituationen går isär.

– Vi tycker att folk ska kunna få bo kvar. Vi tror att det är bra för de som bor, men också för samhället i stort, bättre för integrationen. Här är ju någon som bott här i fyra år, man har hunnit skaffa ett nätverk, med grannar, skola och kompisar. Sen är det stora problemet att det saknas bostäder för alla generellt sätt, säger Emmali Jansson (MP) vice ordförande i fastighetsnämnden.

– Det är naturligtvis en aspekt men vi har ju inte byggt nya bostäder till de nya nyanlända som kommer till staden. De bostäderna är ju avsedda för den gruppen och då måste vi kunna erbjuda dem. Det går ju kanske att titta på att förlänga till exempel för barnfamiljer. Men en generell förlängning tror jag blir väldigt svårt för vi har inte bostäderna i staden. Det är många som behöver bostäder, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.