Idén till vadhavet kommer från Kåre Ström och hans ornitologkompisar. Göteborgs Hamn tyckte det var en bra ide och detta för samma pengar som den gräskulle som annars var planerad här. Foto: SVT

Så har mudderdeponi i Göteborg förvandlats till fågelidyll

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs hamn har förvandlat en 50 år gammal deponi för förorenade muddermassor till ett vadhav för fåglar. Samtidigt får Göteborg ett nytt rekreationsområde – i Torsviken i ytterhamnen.

 – Vi har ju ett kontrollprogram och haft sedan länge så att deponin inte sprider ut sig, varken uppåt, åt sidorna eller nedåt, säger Stefan Strömberg, vid Göteborgs Hamn.

Vadhavet öppnar för allmänheten i morgon lördag, men vadarfåglarna har redan börjat flytta in.

 – Här är ju en del brushanar och rödspovar, säger en nöjd Kåre Ström, Göteborgs Ornitologiska Förening, sen fortsätter han att räkna upp ytterligare arter han just sett i kikaren.

Många av vadarmiljöerna har gått förlorade

Idén till vadhavet kommer från Kåre Ström och hans ornitologkompisar. Göteborgs Hamn tyckte det var en bra ide och detta för samma pengar som den gräskulle som annars var planerad här.

– Historiskt har ju många av vadarmiljöerna gått förlorade i industraliseringen och här, i Torslandaviken, är ju göteborgs ornitologiska vagga, säger Kåre Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.