Foto: Emil Langvad/TT

Munkedalborna kör mest bil i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i Munkedals kommun kör mest bil i Sverige, visar statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram. På topp tio återfinns även Orust och Tanum.

Den totala körsträckan för samtliga bilar i trafik i Sverige under 2017 var 6,7 miljarder mil, vilket motsvarar 673 mil per invånare. På kommunnivå varierade körsträckan från 416 mil per invånare i Sundbyberg till 976 mil per invånare i Munkedal som styrs av MP, S och C.

– Det är bedrövligt. Vi politiker försöker minska bilberoendet, men i Munkedal älskar man bilen. Vi har också en illa utbyggd kollektivtrafik, säger Hans-Joachim Isenheim (MP), ledamot i kommunstyrelsen i Munkedal till SVT Nyheter Väst.

Försöker minska bilåkandet

Nyligen fattade kommunfullmäktige beslut om att låta alla över 65 år åka gratis kollektivtrafik.

– Man kan också anropa Närtrafiken och få skjuts dit man ska inom en timme, men folk utnyttjar tyvärr inte detta utan de tar bilen istället, säger Hans-Joachim Isenheim.

Munkedals kommun var också missnöjda med Västtrafiks erbjudande om skolbussar och kommunen har nu gjort en egen upphandling för att föräldrar inte ska köra sina barn i bil till skolan. Sedan skolstarten matchar skolbussar och skoltider varandra.

Ny klimatlag långt ifrån målet

Det totala bilåkandet förra året låg still, men skulle behöva minska om Sverige ska uppnå den nya klimatlagen som trädde i kraft vid årsskiftet. Den säger att utsläpp från inrikes transporter, förutom flyg, ska minska med 70 procent fram till år 2030.

Bilresande Västra Götaland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.