Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulf Johannesson har varit involverad i att utveckla älvarna i Munkedal i över ett decennium. Foto: SVT

Så ska laxen trivas i Munkedal

Publicerad

Det ska bli bättre och lättare för lax att vandra i Örekil- och Munkedalsälven. Nu pågår ett arbete med att skapa laxvänlig miljö utmed bruket i Munkedal.

– Vi närmar oss en optimal miljö för laxen, säger Ulf Johannesson, miljöchef på arctic paper, som är delaktig i projektet.

Totalt handlar det om en sträcka på dryga milen från Munkedal mot havet. Såväl länsstyrelsen som kommunen och lokala företag är med för att förbättra möjligheten för lax och laxöring att vandra upp längs Örekilsälven och Munkedalsälven.

Dels läggs större stenblock ut i älven där laxen kan vila sig bakom när den är på väg upp längs älven. Dels skapas grusbäddar så mindre fisk kan vara säkra när det är mindre vatten i älven.

Nytt naturreservat

Ett annat projekt är att skapa ett nytt naturreservat från älvmynningen i Gullmarsfjorden upp till Kärnsjön. Det projektet har nyligen inletts och man förbereder att lämna in en ansökan till miljödomstolen.

Det som behövs är bland annat ett tillstånd för vattenverksamhet och det beslutet ska tas av Mark och miljödomstolen.

– Jag utgår från ett positivt beslut i domstolen, säger Daniel Johansson, på enheten för vatten- och fiskprojekt på länsstyrelsen i Västra Götaland, till tidningen Bohusläningen.

I klippet hör du miljöchefen Ulf Johannesson om vad man gör i älven utanför bruket i Munkedal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer