Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Munkedal kommer, som andra kommun i Sverige, att införa tillståndskrav för dem som vill tigga i kommunen. Foto: SVT/TT

Munkedal inför tillståndskrav för dem som vill tigga i kommunen

Uppdaterad
Publicerad
Munkedal kommer att införa tillståndskrav för dem som vill tigga i kommunen. Det vill säga alla som ”passivt samlar in pengar på allmänna platser”, enligt motionen.
– Jag tycker att det är djupt beklagligt att man valt att gå denna vägen, säger Liza Kettil (S).

Detta klubbades igenom på kommunfullmäktige under måndagskvällen med 18 röster för tillståndskravet, och 16 röster emot. En röst stod över.

– Detta ska inte ses som ett förbud. Jag röstade emot ett förbud. Det förbjuder bara symtomen och inte de bakomliggande anledningarna, sa Rolf Jacobsson (KD) som var den som la fram motionen i februari, till SVT Nyheter Väst i en tidigare intervju.

Efter måndagskvällens fullmäktigemöte gick förslaget igenom, vilket innebär att det kommer krävas tillstånd för dem som vill tigga i kommunen.

– Jag tycker inte att ett tillstånd för tiggeri får fattigdom att upphöra, det är ett strukturellt problem som måste lösas på EU-nivå, inte genom att försöka reglera de fattiga, säger säger Liza Kettil (S) om utgången.

Rolf Jacobsson (KD): ”Orimligt”

Tidigare har tillståndskrav legat endast på föreningar och organisationer som vill samla in pengar, men inte på privatpersoner – tills nu.

Varför la du fram motionen?

– Det är orimligt att du behöver tillstånd för att be om pengar till någon som är nödställd, men inte om du ber om pengar till dig själv. Det betyder alltså att du ber om pengar och jag sätter mig ner bredvid dig för att hjälpa dig samla in pengar så behöver jag ett tillstånd men inte du, sa Rolf Jacobsson (KD), tidigare till SVT Nyheter Väst.

Han vill också att det ska ingå i utfärdade tillstånd att kommunen ser över den ansökandes situation i stort.

– Jag vill att man ska titta på vilka andra möjligheter det finns för att hjälpa denna person med tillfälliga arbeten eller liknande, säger han.

Nära ett förbud i april

Tidigare har Moderaterna, och Sverigedemokraterna i kommunen velat få till ett totalt tiggeriförbud, men det röstades ner den 29 april i år av kommunfullmäktige.

Men nedröstningen skedde med rösterna 16 för ett förbud – och 19 emot.

Om man hade infört totalt förbud hade Munkedal varit en av sex kommuner i Sverige som har det. (Vellinge, Katrineholm, Staffanstorp, Sölvesborg och Bromölla)

Att nu istället kräva tillstånd är man nästan ensam om i Sverige, bara Eskilstuna har samma krav på de som vill tigga pengar för egen räkning.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet