Kjell Stevander tillsammans med Linda Rafstadt och Ann-Sofie Reinersson från hemtjänsten. Foto: SVT

Muskelsjuka Kjell älskar hemtjänsten: ”Det är änglar allihopa”

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio i Sverige är nöjda med sin hemtjänst. En av dem är muskelsjuka Kjell Stevander, 83 år. Han ser sin hemtjänst som en skänk från ovan.

Hemtjänsten har varit i fokus den här veckan hos SVT Nyheter Väst och många har upprörts efter reportaget i onsdags om Börje Alström som fick en blöja tejpad på kroppen. Även den stressiga arbetssituationen för hemtjänstpersonalen har uppmärksammats. Faktum är dock att de allra flesta i Västra Götalands län liksom resten av Sverige är nöjda med sin hemstjänst. Kjell Stevander, bosatt på Tjörn, ser hemtjänstpersonalen som något övernaturligt.

– De som kommer är inga människor tyvärr, det är änglar allihopa. De är enorma, säger han.

Kjell Stevander är väldigt nöjd med sin hemtjänst. Foto: SVT

Nio av tio i Sverige är nöjda med hemtjänsten

På Tjörn är 90 procent mycket eller ganska nöjda med sin hemtjänst. Detta enligt Socialstyrelsens senaste brukarenkät från i torsdags, där alla Sveriges kommuner jämförs. Det är strax över rikssnittet på 88 procent.

– Det är en kommun som är helt otrolig. Jag fattar inte att det kan bli på detta vis, att det kan vara så väl, säger Kjell Stevander.

Kjell Stevander lider av sjukdomen IBM, inklusionskroppsmyosit, som innebär att kroppens muskulatur långsamt förtvinar. Han får besök av hemtjänsten fyra gånger per dag för att klara av sin vardag. Det handlar om toalettbesök, att kunna duscha, matlagning och mycket annat.

– De manliga från hemtjänsten är nästan uteslutande invandrare, pojkar och grabbar som är så fantastiskt fina. Det är underbara killar som kommer, säger Kjell Stevander.

– Sedan kommer kvinnorna, då kan man få en kram och grejer också. Så jag lever väldigt gott, otroligt fint. Det är en service som inte är av denna världen.

Hemtjänstpersonalen är tacksamma för jobbet

På plats för att hjälpa Kjell Stevander när SVT Nyheter Väst var på besök var undersköterskorna Ann-Sofie Reinersson och Linda Rafstadt.

Kjell kallar er sina änglar, hur ser du på det?

– Det är en otrolig komplimang att vi får bli kallade änglar, det är fantastiskt. Det är en förmån att få komma till Kjell och ta hand om honom, säger Ann-Sofie Reinersson.

Foto: SVT

Kommunerna i Västra Götalands län där flest är nöjda med hemtjänsten

Procent som valt antingen mycket nöjd eller ganska nöjd med sin hemtjänst, på Socialstyrelsens brukarenkät 2019:

Strömstad – 100procent

Tidaholm – 98procent

Karlsborg – 95 procent

Lidköping – 95 procent

Töreboda – 95 procent

Öckerö – 95 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.