Visa alla (2)

Mustafas kunskaper räddar sekelskiftesrenovering i Skara

Publicerad

Mustafa Aldabbas flyr från Syrien och hamnar i Skaraborg. I Skara söker ett fastighetsbolag yrkesskickliga som kan laga stuckaturer och annat i gamla tingshuset som renoveras. Av en slump hittar de varann och efter en kort tid är nu tre flyktingar på väg in i fasta jobb.
– Det var ju verkligen en lyckoträff, säger Cecilia Meijer på fastighetsbolaget Emprender.

I det gamla tingshuset i Skara från 1905 har Skara skolscen huserat i över 50 år. Men nu ska den gamla tingssalen och andra rum återskapas till originalskick när huset blir lägenheter. Här fick bland andra Mustafa Aldabbas jobb.

– Jag tittade på originalstuckaturen och gjorde en egen form för avgjutningar. Sedan har jag nytillverkat den stuckatur som var borta här i tingssalen, berättar Mustafa Aldabbas stolt för SVT Nyheter Väst.

– Vi behövde ju kunna återskapa delar av stuckaturen i taket framförallt och så visade det sig att Mustafa hade just den kompetensen, säger Cecilia Meijer.

Etablerar sig i Sverige

Mustafa Aldabbas flydde från Syrien har fått fast arbete i Skara och flyttar nu hit. Även hans två arbetskamrater håller nu på att etablera sig i Sverige tack vare renoveringen av tingshuset. Mahmoud Hamed, också från Syrien, flyttade till Skara från Falköping då han började jobba med tingshuset. Han har 24 års erfarenhet av arbete med renoveringar från Syrien. Genom jobbet i Skara har han nu fått fast arbete i Göteborg och har skaffat lägenhet där.

Merhawi Ghirmay kommer från Eritrea och har genom jobbet med tingshusrenoveringen nu kunnat köpa en egen villa.

– Jag har kollegor här och vi har fina samtal  på rasterna. Vi pratat om det förflutna och om framtiden och önskar varandra allt gott, säger Mustafa Aldabbas.

Unik kompetens

Bo Fredriksson, styrelseordförande i Emprender, menar att flytkingarnas kunskaper var avgörande för renoveringen.

– Vi har inte klarat det utan de här killarna, säger Bo Fredriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer