Foto: TT/SVT

Mututredning om Uddevallas julfester

Riksenheten mot korruption inleder nu en förundersökning efter Västnytts avslöjande om att IT-avdelningen i Uddevalla bjudits på julbord flera år i rad.
– Brottsmisstanken gäller tagande och givande av muta, säger Berndt Berger, kammaråklagare.

Det var innan påsk som Västnytt kunde avslöja att IT-avdelningen i Uddevalla under flera år bjudits på julbord av datorjätten Dell, trots att det strider mot kommunens egna riktlinjer. Kommunens tjänstemän bjöds på mat och alkohol samt aktiviteter som bowling och bilkörning i racingsimulatorer.

Nu har kammaråklagaren Bernt Berger vid Riksenheten mot korruption beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt mutbrott.

– Man inleder förundersökning därför att det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats, säger Berndt Berger till Västnytt.

Utredningen om misstänkt mutbrott i Uddevalla kommer att skötas av nationella korruptionsenheten vid polisen i Stockholm.

– Polisen får direktiv att utföra vissa åtgärder, höra personer och annat, men jag kan inte berätta vad som ska göras, säger Berger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datorjätten bjöd kommunen

Mer i ämnet