Foto: SVT

Rökning på skolgårdar trots förbud

Uppdaterad
Publicerad

Trots rökförbud bolmas det friskt på skolgårdar i Västsverige.

Tio år efter att rökförbudet på krogen infördes så har attityden mot rökning ändrats och det röks mindre i hela samhället. Men fortfarande röks det på skolgårdar, och detta är något som oroar myndigheter som arbetar med att förebygga tobaksbruk.

– Det handlar om att skydda barn och ungdomar i deras miljö och inte utsätta dem för rök, säger Maria Martini, som arbetar med tobaksförebyggande på social resursförvaltning i Göteborg.

Rökning vanligt på skolgårdarna

I en kartläggning gjord av Länsstyrelsen observerades rökning på 18 procent av skolgårdarna på högstadieskolor i regionen – motsvarande siffra för gymnasieskolor var 71 procent och nu ställs krav på att skolorna ska ha en tobakspolicy:

– Vi har inte en jättetydlig tobakspolicy, den går väl kortfattat ut på att man inte får röka på skolgården. Det är den koncisa versionen av tobakspolicyn, säger Kristina Bergman Alme, rektor för det estetiska programmet på Schillerska.

Inte askkoppar

Arbetet mot rökning handlar bland annat om att det inte ska finnas askkoppar som uppmuntrar till att röka – men just askkoppar hittar man här på Schillerskas skolgård. Skolsköterskan Caroline Mattsson visar en kommunal papperskorg som står uppställd på skolgården.

– Den är kombinerad med en askkopp på ovansidan. Det tycker vi är tråkigt för det ger dubbla budskap. Den står utanför vår entré, men det är inte vi som har satt dit den, säger Caroline Mattsson.

Personalen ger tillsägelse

När personalen ser en elev som röker ger de en tillsägelse, berättar rektorn Kristina Bergman Alme. Och eleverna på skolgården bekräftar detta.

– Alltså, de är ju hårda när de ser oss. De skickar ut oss direkt från skolgården. Men vi röker ändå när de har gått igen, säger Berrin Okur, elev på Schillerska.

– När man är ungdom tänker man inte på morgondagen, säger Maria Martini, tobaksförebyggare på social resursförvaltning.

– Därför är det lurigt att det är en långsam utveckling av skadorna. Men om man slår samman alla dödsfall årligen i Sverige så finns det inget som kommer i närheten av tobaksdöden, säger Maria Martini.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan rökförbudet

Mer i ämnet