Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Paulsson, tidigare polis och nu utredare på Jämställdhetsmyndigheten, arbetar mot människohandel. Foto: SVT

Myndigheter samlas kring människohandel och corona

Uppdaterad
Publicerad
Även de som är utsatta för människohandel i Sverige påverkas av coronapandemin. För att försöka få en överblick samlas under torsdagen att antal myndigheter för att identifiera problem och vad som kan göras åt det.

På regeringens uppdrag kommer under torsdagen Jämställdhetsmyndigheten och bland annat Arbetsmiljöverket, Polisen och Migrationsverket ha ett möte där de skall gå igenom de problem som covid-19 innebär för de som i första hand är utsatta för någon form av människohandel.

Det kan handla om människor som är här som arbetskraft, ägnar sig åt prostitution eller tiggeri. Även de påverkas av coronapandemin.

– Vi vill se vad vi kan göra på det området, hur omfattande är det och vilka problem det är som vi kommer att se, säger Mats Paulsson som är utredare på Jämställdhetsmyndigheten, och kommer vara med på mötet. Jämställdhetsmyndigheten har det myndighetssamordnande uppdraget när det gäller prostitution och människohandel.

Svårt att lämna Sverige

Det Mats Paulsson tror kommer synas är framförallt problemen kring de som befinner sig i Sverige och inte kommer ut ur landet.

– De blir väldigt utsatta. Det finns ingen väg ut och då måste man på något sätt överleva och då är det risk att man blir än mer utsatt, än mer exploaterad då du inte har något alternativ, säger Mats Paulsson.

Upplever du att de är än mer utsatta idag i och med covid-19?

– Ja, jag tycker det. Och lagstiftningen måste på något sätt matcha det här och det kommer ta lite tid, men nu lyfter vi frågan och kan förhoppningsvis göra det bättre, säger Mats Paulsson.

Kommer man komma åt det innan coronapandmin är över?

– Ja, den frågan får jag passa på. Det är omöjligt att svara på just nu, säger Mats Paulsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet