Aktivisten Elin Ersson begär ny rättegång efter misstankar om jäv. Foto: Adam Ihse/TT

Nämndeman stängs av efter kommentar om Elin Ersson

Uppdaterad
Publicerad

En nämndeman vid Göteborgs tingsrätt stängs av efter sina kommentarer om aktivisten Elin Ersson, som nyligen dömdes för brott mot luftfartslagen.

Efter domen kom det fram att nämndemannen redan i somras hade kallat Ersson för ”brottsling” i en kommentar till en artikel om händelsen. Därför stängs han nu tills vidare av från sitt uppdrag, enligt ett beslut i Göteborgs tingsrätt.

– Det är en grundprincip att man ska vara opartisk, neutral och inte ha några förutfattade meningar inför en rättegång, säger lagmannen Johan Kvart vid Göteborgs tingsrätt som fattat beslut i ärendet till SVT Nyheter Väst.

Inget lättvindligt beslut

Det var i juli förra året som Elin Ersson vägrade att sätta sig på sin plats i ett flygplan som skulle lyfta från Landvetter utanför Göteborg. Syftet var att förhindra en utvisning till Afghanistan.

Hon fick till slut lämna planet och åtalades och dömdes senare för brott mot luftfartslagen.

Enligt lagmannen är händelsen anmärkningsvärd. Han har nu haft samtal med den avstängda nämnden och ska fortsätta utreda om nämndemannen ska entledigas helt från sin tjänst.

– Jag tycker att det är tillräckligt allvarligt för att jag ska stänga av honom och det är inget som sker lättvindligt, säger Johan Kvart.

Rättegång kan tas om

Ersson och hennes advokat anser dock att nämndemannen varit jävig och har därför begärt att rättegången i tingsrätten ska göras om.

Tycker du också att den bör tas om?

– Det är inte upp till mig att pröva, det är överklagat till hovrätten att det är upp till dem att ta ställning till det, säger Johan Kvart.

Nedan kan du se ett klipp från dagen då domen mot Elin Ersson kom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer