Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Morgonpigga muslimer röjde efter nyårsröjet Foto: Nemir Chaudhry

Morgonpigga muslimer röjde efter nyårsröjet

Uppdaterad
Publicerad
Nyårsaftonens fester skräpar ner städer och orter runtom i landet. Några som väljer att städa rent efter andra är Ahmadiyya muslimska ungdomsförbundet.
– Vi vill föregå med gott exempel och visa andra att majoriteten av muslimer är goda, säger Mansoor Ahmed.

Initiativet med nyårsstädningen startade för 10 år sedan i Göteborg av Ahmadiyya muslimska ungdomsförbundet och spred sig senare till flera städer i landet.

– Vi vill föregå med ett gott exempel och visa uppskattning till det land vi bor i, säger Mansoor Ahmed, en av initiativtagarna i Göteborg.

Ahmadiyya muslimska samfundet är verksamma i över 200 länder. Nyårsstädningen sker också utanför Sveriges gränser runtom i Europa och i världen där samfundet har medlemmar.

– Det är en viktig utbildning för våra ungdomar. Vi vet hur omvärldsbilden av muslimer är och vi vill visa allmänheten att majoriteten av muslimer är bra och tar avstånd från extremism.

Vill visa andra exempel av muslimer

Gruppen som städade under nyårsdagen möttes i sin moské klockan 6 för en gemensam bön och frukost.

– Sedan åkte vi till Heden för att börja. Det är en bra gemenskap. Renlighet är en integrerad del av islam och en del av det andliga och praktiska, säger Mansoor Ahmed.

Enligt honom görs städningen främst för att ungdomarna ska visa kärlek till sitt land, men också för att starta året med en god gärning och att motverka fördomar.

– När man visar det praktiska så förebygger det fördomar. Människor får se andra exempel och att muslimer inte bara är elaka, temperamentsfulla eller begår terroristattacker.

Hur tycker du den mediala bilden av muslimer är?

– Den är väldigt negativ. Det sker terrordåd av till exempel IS och al-Qaida och självklart ska man lyfta det. Men i debatten och hur man ska stoppa extremismen så hade vi kunnat vara med och prata om lösningar.

Kommunen anvisar städplatser

Närmare 35 medlemmar var med under nyårsstädningen i Göteborg.

Var är kvinnorna, var de för lata för att delta?

Nej, jag skulle inte vilja säga det. Jag vet faktiskt inte varför det inte var några kvinnor. Alla får delta i det här, säger Mansoor Ahmed.

Göteborgs stad ger dem platser att städa på, och i år blev det Heden och Götaplatsen.

– Kommunen anvisar oss platser, och det kanske blir större i framtiden, men det är en känslig dag och många har planerat sina nyårsfester.

Och många är hemma bakfulla på nyårsdagen?

– Haha, ja precis. Det är de säkert.

Det här är Ahmadiyya muslimska samfundet

Visa

Ahmadiyya muslimska samfundet grundades 1889 och finns i 209 länder och har flera miljoner medlemmar. Högkvarteret är i London.

Det Ahmadiyya muslimska samfundet är det enda muslimska samfund som tror att den utlovade Messias har kommit, genom Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) av Qadian. Ahmadiyya muslimska samfundet tror att Gud skickade Ahmad för att, likt Jesus, sätta stopp för religiösa krig, fördöma blodsutgjutelse och återinstifta moralitet, rättvisa och fred.

Det Ahmadiyya muslimska samfundet är en ledande muslimsk organisation i att kategoriskt fördöma terrorism i alla dess former. För över ett sekel sedan så deklarerade Ahmad med emfas att ett aggressivt ”jihad av svärdet” inte har något stöd i islam. Istället lärde han sina följare att utkämpa ett icke-blodigt, intellektuellt ”Jihad av pennan” för att försvara Islam. Ahmad författade över 90 böcker, skrev tiotusentals brev, gav hundratals föreläsningar och medverkade i ett flertal offentliga debatter.

Ahmad var ständigt angelägen om att försvara rättigheterna av Guds skapelser. Samfundet fortsätter att verka för universella mänskliga rättigheter, och förespråkar kvinnors rättigheter och utbildning.

Källa: Ahmadiyya muslimska samfundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer