Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Herrljungas socialchef om det akuta bemanningsläget Foto: SVT

Närmare 8 av 10 på socialen i Herrljunga stannar hemma: ”Extremt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är krisläge på socialförvaltningen i Herrljunga kommun, sedan en extremt stor del av personalen sjukskrivits eller är hemma i familjekarantän. Kommunen söker med ljus och lykta efter personal för att klara de allra viktigaste uppgifterna.

– I någon arbetsgrupp har vi hundra procent i personalbortfall, säger kommunens socialchef Sandra Säljö.

I klippet ovan kan du höra Herrljungas socialchef Sandra Säljö beskriva situationen.

Den pågående höga smittspridningen av covid-19 har lett till akuta problem i ett antal västsvenska kommuner, bland annat Herrljunga. På en del håll i socialförvaltningen är 50-80 procent sjukskrivna eller hemma i familjekarantän, och kommunen har gått upp i krisledning.

– I någon arbetsgrupp har vi hundra procent i personalbortfall. Det är extremt. Vi har gått upp i krisledning just för att vi inte riktigt klarar av verksamheten på det sätt vi skulle vilja göra, säger Sandra Säljö.

Endast det nödvändiga

För närvarande gör förvaltningen bara det som är absolut nödvändigt.

– Det gäller alltså det som är livsnödvändigt utifrån patientsäkerheten. Har vi inga sjuksköterskor på plats äventyras patientsäkerheten och det kan ytterst innebära att vi måste skicka in patienter till sjukhus. Och vi vet vilket läge sjukhusen har så...

Karantänsregler påverkar

En av orsakerna till att så många nu är borta från jobbet är rekommendationen om karantän också för friska personer som har en sjuk familjemedlem. Om den rekommendationen togs bort skulle situationen se betydligt ljusare ut, enligt Sandra Säljö.

Nu vädjar kommunen till invånarna om hjälp, till exempel från pensionerade sjuksköterskor som vill komma in och stötta verksamheten under denna besvärliga tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer