Nazist kopplas till bombattentat vid Linnéplatsen

Uppdaterad
Publicerad

En man verksam i Nordiska motståndsrörelsen kopplas till bombattentatet mot Syndikalisternas lokaler vid Linnéplatsen i Göteborg, skriver GT.

Det var 22:15 den 11 november i fjol som polis larmades till Linnéplatsen efter larm om explosion.

Ingen kom till skada i samband med detonationen som främst åsamkade skada på husfasaden.

Syndikalistiskt forum beskrev händelsen som ett attentat:
”Under fredagskvällen placerades någon form av sprängladdning utanför vårt bokkafé. Det är inte första gången som arbetarrörelsen utsätts för attacker. Men oroa er inte, vi och våra kamrater kör på som vanligt” skrev de på sin Facebooksida.

– Det handlade om en tidsinställd bomb vilket betyder att vem som helst som passerade hade kunnat drabbas. Jag ser det som ren tur att ingen skadades eller till och med riskerade att dödas, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Enligt åklagaren hanteras ärendet av säkerhetspolisen och riksenheten för säkerhetsmål med hänvisning till den ”miljö” som den misstänkte är eller var verksam i och att attentatet riktades mot en fackförening.

Nu skriver GT att en ledande nazist misstänks ligga bakom attacken. Häktningsförhandlingarna ska äga rum idag vid Göteborgs tingsrätt på fredagseftermiddagen. Enligt tidningen ska mannen ha häktats  tidigare i veckan.

Enligt Expo är mannen ledande inom Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg och är tidigare dömd för flera brott.

Säpo kopplades in

Huruvida attentatet skulle vara politiskt motiverat eller ej är inget som framgått i samband med dagens besked. Det var dock en teori som polis tittade på i början av utredningsarbetet då även Säpo kopplades in.

Misstankarna mot mannen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet