Många demonstranter har samlats utanför ICA Maxi i Mölndal Foto: SVT

Polis sparkad i ansiktet – nio personer tagna till förhör

Uppdaterad
Publicerad

En polis ska ha sparkats i ansiktet av en utländsk medborgare i samband med fordonskontroller i Helsingborg. Samtidigt ska nio personer ha hämtats till förhör efter misstanke om att de ska skapa oordning vid nazistdemonstrationen i Göteborg.

Det är i samband med fordonskontroller i Helsingborg som polisen ska gjort flera gripanden. Totalt har nio utländska medborgare gripits och hämtats till förhör.

En person är också misstänkt för våld mot tjänsteman sedan han ska sparkat en polis ombord på en buss. En person ska ha avvisats från landet.

Polisen har förstärkt gränsövergångar efter uppgifter om att utländska medborgare väntas till Göteborg för att störa ordning och säkerhet vid demonstrationen. Förstärkning av norsk polis är begärd vid gränsövergångar till Norge.

Totalt ska ett hundratal inre utlännningskontroller under förmiddagen.

Nazister visiterade

Tidigare på lördagmorgonen kom medieuppgifter om att flera nazister omhändertagits av polisen på gränsen till Mölndal. Enligt polisen ska det bara ha handlat om visitationer.

– Vi söker med stöd av lagen efter tillhyggen och farliga föremål. Vi kommer genomföra sådana visiteringar av stor omfattning, under dagen, säger Stefan Gustafsson.

Nazisterna ska ha gripits i närheten av Ica Maxi i Mölndal Foto: SVT

Vid 11.30 tiden är närmare 500 personer som ska gå i NMR:s demonstrationståg samlats i närheten av Ica Maxi i Mölndal. Företrädare för NMR delar ut tröjor och sjukvårdsmaterial.

Enligt SVT:s reporter på plats var det en del upprörda känslor inne i mataffären. En man ville att butiken skulle stängas av säkerhetsskäl.

LÄS MER: Tyska nazister gripna på Landvetter

Tidigare under morgonen grep polisen en person vid centralstationen. Den personen är misstänkt och anhållen för förberedelse till grov misshandel. Om personen hade vapen på sig vill polisen inte säga.

– Jag har inga uppgifter om gripandet men något gjorde ju att han anhölls, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Totalt än nu tre personer anhållna för förberedelse för grov misshandel, sedan två greps vid Landvetter under fredagen.

– Vi finns över hela stan med poliser och kontrollerar grupperingar. Vi finns där vi har underrättelser, säger Peter Adlersson.

LÄS MER: Så påverkas centrala Göteborg av nazistdemonstrationen

I centrala Göteborg syns nu mängder av poliser, polishästar och bepansrade polisbussar. Dessutom spärras området av runt den planerade demonstrationsvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.