Nazistflaggan får sin förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen visade SVT Västnytt en gammal film där man ser en flagga med ett hakkors i centrala Göteborg. Nu kan vi berätta historien om den kontroversiella flaggan.

I veckan presenterades nya planer på att öppna upp hamnkanalen i centrala Göteborg inför 400-års jubileet. I samband med det kunde vi visa en gammal journalfilm där man ser hur kanalen fylls igen. Men man ser också hur en flagga med ett hakkors på vajar utanför en av byggnaderna.

Vi skrev då felaktigt att flaggan hängde utanför tyska konsulatet.

Tittare har hört av sig och påpekat att det var naturligt eftersom det var den officiella tyska flaggan. Men sanningen är en annan.

Blå med gult hakkors

Pontus Forslund jobbar på Göteborgs stadsmuseum. Han noterade SVT Västnytts film och hörde av sig.

– Jag tyckte det var kul att ni la upp rörliga bilder på Östra Hamnkanalens igenfyllning 1936. Och jag ville ge mer information om hakkorset på flaggan.

Förra sommaren ledde Pontus en guidad stadsvandring i Göteborg som hette ”I Andra Världskrigets Skugga”. Därför är han väl inläst i ämnet.

– På 30-talet fanns det stora motsättningar i Göteborg mellan kommunister och nationalsocialister. Det var en turbulent tid, berättar han.

Lindholmare

På adressen Östra Hamngatan 2 och 4 hade Nationalsocialistiska Arbetarepartiet sina lokaler. Nationalsocialistiska Arbetarepartiet var en utbrytargrupp ur Svenska Nationalsocialistiska Partiet ledd av Sven Olov Lindholm. Partiet kallades i dagligt tal för ”Lindholmare”. Deras fana var blå med ett gult hakkors mitt på, och det var den som hängde utanför byggnaden.

1938 när kriget närmade sig bytte partiet namn till Svensk Socialistisk Samling istället och då ersattes hakkorset av en Vasakärve och brunskjortorna blev blå.

Partiet, som på 30-talet hade två mandat i Göteborgs fullmätige, fanns kvar i lokalerna under flera år. 1944 fick polis kallas till platsen då några ungdomar hade tagit sig in och det utbröt tumult. Partiet upplöstes 1950.

Sticker i ögonen

– När jag berättar om flaggan på stadsvandringarna blir många överraskade. Det sticker i ögonen på många. Samtidigt är det ofta äldre personer med på turerna som har egna minnesbilder av det här, berättar Pontus.

Tyska konsulatet låg inte på Östra Hamngatan utan delade lokaler med posten i posthuset vid Drottningstorget.

Många tyckte att det var direkt olämpligt att posten delade fastighet med tyskarna i samband med kriget. Det blev också militär bevakning av konsulatet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.