Mannen avled på Skaraborgs sjukhus 2018. Foto: TT

Nedlagt mordärende återupptas

Publicerad

En man från Skövde avled under mystiska omständigheter men den rättsmedicinska undersökningen fastslog att dödsorsaken var sjukdom. Efter att media granskat fallet och mannens barn överklagat återupptas nu förundersökningen gällande mord.

Det var i augusti 2018 som en 64-årig man avled på Skaraborgs sjukhus. Den rättsmedicinska undersökningen fastslog att dödsorsaken var sjukdom, varpå polisen lade ner förundersökning om mord.

Nu har det framkommit nya uppgifter i Svenska Dagbladet som gör att förundersökningen återupptas. Bland annat har mannens barn vid flera tillfällen överklagat polisens nedläggningsbeslut, då de har befarat att deras pappa har förgiftats, en uppfattning som stöds av flera experter i Svenska Dagbladets granskning.

Framkommit nya uppgifter

Det är Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum som har beslutat att ärendet återupptas, efter beslut av överåklagare Mikael Björk.

– Det har i ärendet framkommit nya relevanta uppgifter som det finns anledning att låta Rättsmedicinalverket yttra sig över. Jag har därför beslutat att återuppta förundersökningen för att inhämta ett sådant yttrande, säger Mikael Björk. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer