Arkivbild, tagen ur ett annat sammanhang. Foto: TT

Politiker bestörta över BUP-rapport: ”Sämst i landet”

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götaland hamnar lågt och inom vissa kategorier sämst i landet när det gäller tillgänglighet för patienter. Nu går ansvariga politiker ut och kräver bättring från verksamheterna.

Det är rapporten ”Psykiatrin i siffror” från Sveriges kommuner och regioner (SKR) som jämför tillgängligheten och andra faktorer mellan BUP-mottagningar runt om i landet. Resultaten är så nedslående att ansvariga hälso- och sjukvårdspolitiker inom VG-regionen går ut i ett pressmeddelande och kommenterar sifforna.

”Det visar sig att BUP inte klarar av att uppnå vårdgarantin inom varken första besök, fördjupad utredning eller behandling” skriver man bland annat.

Rapporten visar att VG-regionen är sämst i hela landet när det gäller ”Besök i öppenvård per heltidsarbetande personal”. Rapporten visar att personalen endast har ”drygt ett patientbesök per dag”.

– Det här måste lösas. Vi är alltså sämst i landet och har samtidigt jättelånga köer.

Det säger Johan Fält, (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg, en av fem ansvariga politiker i regionen som skrivit under pressmeddelandet.

”Vet inte vad det är som brister”

Enligt politikerna har man återkommande skjutit till mer pengar till vården.

– Vi vet inte vad det är som brister, det måste vi ta reda på för att sedan kunna fatta beslut om förändringar, säger Johan Fält.

Men det är ju ni själva som är ytterst ansvariga.

– Vi är ju medborgarföreträdare. Vi måste markera när vi ser att det inte fungerar.

SVT Nyheter Väst har sökt flera verksamhetschefer inom BUP. En är Ewa Hedström som ansvarar för BUP vid Södra älvsborgs sjukhus:

– Siffrorna stämmer inte med verkligheten. All vår personal är fullbokad, att de bara skulle träffa en patient om dagen är inte korrekt, säger hon.

Enligt Hedström undersöker man nu vad det är som ligger bakom siffrorna i rapporten. En förklaring kan vara att sekreterare eller annan personal som inte möter patienter räknas in i statistiken.

Hon håller ändå med om att tillgängligheten är för dålig.

– Det finns flera orsaker. En är att det är väldigt svårt att rekrytera personal. Det är hård konkurrens om socionomer, psykologer och läkare, säger Ewa Hedström.

Se klipp nedan om hur långa kötider kan slå mot en familj som har stort behov av hjälp:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.