Foto: TT

Nej till fler platser på sjuksköterskeprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på fler platser på sjuksköterskeprogrammet verkar bli ett bakslag. I alla fall enligt de lärosäten som ansvarar för sjuksköterskeutbildningarna. Bland annat leder de minskade antagningskraven till att eleverna inte klarar utbildningen.

2015 gav regeringen ett uppdrag åt de lärosäten i landet som utbildar blivande sjuksköterskor. Det löd: utöka antalet platser.

Högskolorna och universiteten skulle ta emot ytterligare 700 sjuksköterskestudenter, för att på så sätt komma tillrätta med det skriande behovet av sjuksköterskor i landet. Platserna utökades gradvis under läsåren 2015 till 2017.

Men det blev inte som man hade tänkt, något som Dagens Medicin har skrivit om.

– Vi har inte resutser att utbilda så många. Det finns inte praktikplatser till dem och resurserna saknas även inne på universitetet, säger Inger Jansson, programansvarig för sjuksköterskeutbildningen på Göteborgs universitet.

Studenterna klarar inte utbildningen

Under en nationell konferens i Göteborg nyligen, där 23 av 25 lärosäten som utbildar sjuksköterskor samlats, diskuterade man frågan och lärosätena var överens; regeringens satsning leder inte till att det blir fler sjuksköterskor ute i landet. Istället har det lett till sjunkande antagningspoäng, lägre kvalitet på utbildningen, färre som tar examen och stor brist på praktikplatser.

– De som kommer in på utbildningen nu har så mycket lägre baskunskaper, det gör att de inte klarar utbildningskraven i samma utsträckning som tidigare. Vi lägger stora resurser på studenter som inte klarar utbildningen, säger Inger Jansson.

Göteborgs universitet flaggar nu för att antalet sjuksköterskor som tar examen de närmsta åren inte kommer att bli fler än före satsningen.

– Vi får inte ut mer i andra änden, även om vi puttar in mer i början av utbildningen, säger Inger Jansson.

Behålla befintliga sjuksköterskor

Inger Jansson tror inte att fler utbildningsplatser är lösningen på problemet med sjuksköterskebristen. Istället tror hon att man bör satsa på att behålla de sjuksköterskor som redan finns och förbättra deras arbetssituation.

– Man behöver behålla de utbildade sjuksköterskorna som redan finns i vården. Men det är inte lärosätenas uppdrag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.