Nekades ambulans trots svåra ryggsmärtor

Uppdaterad
Publicerad

En missbedömning av SOS Alarm i Göteborg gjorde att en pojke med svåra ryggsmärtor nekades ambulans. Nu har händelsen resulterat i att utbildningen förbättrats för SOS-operatörerna.

En pojke i Göteborg föll i samband med ett hopp med sin cykel och landade på ryggen. Han fick svåra smärtor i rygg och bröst men nekades hjälp av SOS Alarm i Göteborg med hänvisning till att det var ont om lediga ambulanser. Larmoperatören sade att de närstående själva skulle köra in pojken till sjukhuset.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO,  i form av en Lex Maria anmälan. Den uteblivna ambulanstransporten bedömdes av vårdgivaren ha utgjort en risk för allvarlig vårdskada.

Har ändrat utbildningen

SOS Alarm gjorde en egen utredning och kom fram till att operatören gjort en missbedömning. För att det inte ska hända igen har man förlängt grundutbildningen för operatörerna plus en rad andra åtgärder.

IVO godtar den utredning som gjorts av SOS Alarm, men påpekar i sitt beslut från den 29 april  att det finns förbättringsområden avseende orsaksanalysen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer