Rüya El Hattawi fick först jobb på Santa Maria, men förlorade det lika snabbt. Foto: SVT

Nekades jobb på grund av slöja

Uppdaterad
Publicerad

Rüya El Hattawi såg fram emot sommarjobbet på Santa Marias fabrik i Göteborg. Men i förra veckan fick hon besked att hon på grund av sin slöja inte längre fick jobbet. Efter ett Facebookinlägg som delats mer än 800 gånger ändrar sig nu företaget.

Efter en intervju som gick bra var Rüya El Hattawi glad för sitt sommarjobb på kryddfabriken. Hon tackade nej till andra erbjudanden och fick besked om vilken vecka hon skulle börja. Men i fredags ringde bemanningsföretaget som skötte rekryteringen och kom med ett annat besked. Santa Marias hygienpolicy tillät inte slöja.

– Det kom bokstavligen som en örfil. Jag föreslog att jag skulle ha en speciell slöja som jag bara hade på arbetsplatsen. Eftersom jag läser till biomedicinsk analytiker vet jag hur hygien ska hanteras. Om vi får ha slöja på ett sjukhus så antar jag att man kan fixa det på en fabrik också, säger hon.

Anmälde till DO

Men Rüyas förslag på lösningar hjälpte inte. På grund av slöjan var inte jobbet längre hennes. Både ledsen och arg anmälde hon vad som hänt till Diskrimineringsombudsmannen och sen skrev hon ett Facebookinlägg som nu har delats över 800 gånger.

– De såg från första början på intervjun att jag bar slöja, så vilken är anledningen till att först få jobbet och se ta tillbaka det? frågar sig Rüya El Hattawi.

Ändrar sig

På Santa Maria säger man att man gjort fel. Och att det efter det skett flera kommunikationsmissar med bemanningsföretaget som har lett till ett missförstånd och att händelsen går emot företagets grundvärderingar.

– Vi gav först beskedet att det inte går med slöja, men det var ett felaktigt besked från vår sida. Sedan har kommunikationen skett från bemanningsföretagets sida och den har också varit bristfällig och inte behandlat henne med respekt, säger Eva Berglie som är kommunikationschef på Santa Maria.

Nu har företaget ändrat sig igen och vill erbjuda jobbet, men Rüya El Hattawi är tveksam och vet inte om hon vågar lita på företaget.

– Jag vill verkligen hoppas på att det är en kommunikationsbrist eftersom det går i olika led och ska tänka på det, men vet faktiskt inte, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer