Foto: TT

Elbilstillverkaren Nevs får ny majoritetsägare

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande har köpt 51 procent av aktierna i elbilstillverkaren Nevs av grundaren Kai Johan Jiang, skriver Dagens Industri.

Köpeskillingen ligger på motsvarande 8,3 miljarder kronor.

– För första gången sedan han köpte huvuddelen av Saab Automobiles konkursbo och bildade Nevs blir han minoritetsägare, men han ska fortsätta att vara aktiv i företaget, säger Nevs informationschef Fredrik Fryklund till di.se.

Nevs har haft stora ekonomiska problem sedan starten 2012 och ännu har inte en enda elbil tillverkats för försäljning.

660 personer och 40 konsulter jobbar på Nevs fabrik i Trollhättan. Vad ägarbytet kommer att betyda för fabriken är oklart, enligt di.se.

– Det här är ett revolutionerande steg för Nevs. Vi kommer nu kunna starta produktion i Trollhättan tidigare. Det är en drömpartner för Nevs och Nevs är en drömpartner också för dem, säger Kai Johan Jiang, ordförande i Nevs till Sveriges radio Ekot.

Evergrande är ett av världens största bolag med 125 000 anställda och en omsättning på 46 miljarder dollar.

Vd hoppfull

– Affärsplanen är inte i detalj klar men vår roll kommer att bli som den är nu, ett utvecklingscenter, men sen kommer det att produceras bilar också i Trollhättan framöver, säger Stefan Tilk, vd för Nevs-gruppen

Vad kan ett fastighetsbolag bidra med när det gäller elbilstillverkning?

 – De har ett stort kunnande inom teknik även om de gjort sig förmögna på fastighetsaffärer, säger Stefan Tilk

 – Det ser gott ut för Trollhättan och Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nevs

Mer i ämnet