Foto: SVT

Nevs rekonstruktion upphör

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om fortsatt bilproduktion för Nevs i Trollhättan lever. Nu står det nämligen klart att bolagets rekonstruktion upphör.

 Nu står det nämligen klart att bolagets rekonstruktion upphör. Det beslutade Vänersborgs tingsrätt på onsdagen. Enligt rätten har ”tillräckliga åtgärder vidtagits att syftet med företagsrekonstruktionen uppnåtts”.

– Det är klart att vi är nöjda med tingsrättens beslut. Det var på ett sätt väntat, ingen har varit emot, men det är också bra att Nevs nu står på egna ben igen, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs.

Nevs rekonstruktion har pågått sedan 29 augusti förra året, det vill säga drygt sju månader. Så sent som i går blev det också helt klart att en ackorsuppgörelse går igenom och bolaget får skriva ned sina skulder med omkring 300 miljoner kronor till sina fordringsägare.

Det innebär att 469 av de totalt 573 fordringsägarna får hela summan tillbaka. De andra får bara hälften betalt för det belopp som överstiger 500 000 kronor.

Delvis ny finansiering

Enligt Nevs var ackordet en avgörande faktor, tillsammans med att komma ur rekonstruktionen, för att kunna slutföra de förhandlingar som pågår med ett antal intressenter. Det handlar delvis om helt ny finansering från en tilltänkt ny huvudägare men också om teknisk utveckling för ett annat bilföretag.

– Vi hoppas kunna återkomma med konkreta besked längre fram, säger Mikael Östlund.

Tidigare har du sagt att förhandlingar med någon av partnern ska vara slutförda redan under april. Står du fast vid det?

– Ja.

Hemliga förhandlingar

Nevs vill inte berätta vilka de förhandlar med men enligt tidigare uppgifter handlar det om två större asiatiska biltillverkare. Ett av företagen skrev i december av förra året under en avsiktsförklaring om att bli ny huvudägare i Nevs. Då var förhoppningen att affären skulle vara klar redan i februari i år och skulle kunna genomföras utan ackord.

Men förhandlingarna drog ut på tiden, rekonstruktionen förlängdes och krav på ackord ställdes.

Belånat en batterifabrik

Under tiden fram till att de nu tänkta avtalen skrivs har Nevs nuvarande huvudägare Kai Johan Jiang via sitt bolag National modern energy holding lovat finansiera nuvarande verksamhet, vilket han han även gjort under den tid som rekonstruktionen förlängts. Nu har han bland annat belånat en helt ny batterifabrik i Peking för att pengarna ska räcka.

Verksamheten på Nevs består i dag av bland annat fortsatt utveckling av en elbil samt tillverkning av reservdelar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nevs

Mer i ämnet