Mohammad Mhawesh, en av de boende på Lilleby camping tackade för allt stöd. Foto: SVT

”Ni som hjälpt oss är Sveriges verkliga ansikte”

Uppdaterad
Publicerad

Vid en träff i Amhults kyrka på onsdagskvällen tackade nyanlända från boendet på Lilleby camping för det stöd de fått efter förra veckans attentatsförsök.

– Vi vänder oss till polis, myndigheter och Torslandabor för att visa vår uppskattning. De är alla det verkliga ansiktet av Sverige, säger Mohammad Mhawesh.

Ett 30-tal av de nyanlända från campingen och minst lika många Torslandabor var på plats. Flera av de som tillfälligt bor på campingen höll tal och ville tacka för det stöd de fått efter händelsen med den skarpa sprängladdningen.

– Vi vill också be om ursäkt till våra grannar i Lilleby för all uppståndelse, men det är inte vi som valt att bo här, säger Mohammad Mhawesh.

Sprängladdningar i Göteborg

Han är flykting från Syrien och är en av alla de som fått uppehållstillstånd i Sverige och som bor tillfälligt på campingen i Lilleby i väntan på att få flytta till ett eget boende.

Flyttar 1 mars

Varje vecka kommer erbjudande om lägenheter. Mohammad Mhawesh kan lämna sin villavagn i Lilleby om en månad, 1 mars flyttar han in i en egen lägenhet i Göteborg.

– Det ser jag fram emot, att komma vidare. Det som hänt med bomben som någon placerade har skapat rädsla och otrygghet bland oss, säger han.

Allt sedan de hamnade på campingen har de nyanlända träffats i Amhults kyrka en gång i veckan. Här har frivilliga i föreningen ”Torslanda tillsammans” ordnat med språkträning och kunskaper om Sverige och svensk kultur.

Lina Strandäng är en av ”Torslanda tillsammans” eldsjälar och den som tagit initiativet till det kompiscafé som sedan drygt ett år håller till i Amhults kyrka.

– Det finns en bild av Torslanda som en främlingsfientlig stadsdel, men det är en mycket liten klick av de som bor här som kan räknas in i den kategorin. De allra flesta är precis som alla andra, öppna för nya och gamla grannar, säger Lina Strandäng. 

Har Torslanda fått en felaktig stämpel på sig?

– Jag kan inte bedöma det, jag vet bara att vi är väldigt många som vill möta nya.

Delade ut blommor

För att visa sin tacksamhet delade de nyanlända ut blommor till de Torslandabor som hade samlats i Amhults kyrka. En av mottagarna var Britt Andersson. Hon hjälper till med det mesta på caféet och träffar de boende från Lilleby camping varje vecka.

– Att vara här känns jättebra i hela själen. man känner att man hjälper och stöttar. Jag får frågor om allt möjligt, var man kan handla mat och var närmaste apotek ligger, säger Britt Andersson.

Den skarpa bomben som hittades bland villavagnarna, vad tycker du om det?

– Man blir bara ledsen när sådant händer. De som bor där har ju inte valt det själva. De är där bara en kort tid i väntan på att få flytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet