Enligt kommissarie Per Björkman är det en av de största utredningarna i landet när det gäller droger som säljs på nätet. Foto: Naina Helén Jåma/TT, Nina Magnusson

Nio åtalade i Uddevalla i enormt knarkärende

Publicerad

Narkotika, läkemedel och dopningspreparat har sålts i gigantisk skala via internet och Darknet. Men nu har polisen knäckt ligan.

– Man kan inte gömma sig bakom en skärm. Nu har tusentals köpare all anledning att vara oroliga framöver, säger kommissarie Per Björkman, spaningsledare i Fyrbodal.

Nio personer åtalas alltså idag vid Uddevalla tingsrätt, misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott, brott mot läkemedelslagen, brott mot lagen om handel med läkemedel och grovt penningtvättsbrott.

– Det är en av de absolut största utredningarna vi haft i landet när det gäller narkotikaförsäljning på nätet, säger Per Björkman.

Knutna till företag

Flera av de åtalade är knutna till ett företag med verksamhet över hela landet. De två huvudmännen, som suttit häktade i snart ett år, har haft högre befattningar i företaget.

-  De har rekryterat och fått andra att förvara, paketera och sälja narkotika, säger Per Björkman, som ledde spaningarna sedan polisens internetspanare först fick upp ögonen för huvudmännen.

Verksamheten har varit mycket omfattande och genererat enorma belopp. En del tillgångar har polis och åklagare lyckats säkra, som en villa och en lyxbil. Beslagen av dopningspreparat och läkemedel är också omfattande.

Iskall cynism

Per Björkman har häpnat över den iskalla cynismen hos gärningsmännen.

– I vanlig narkotikahandel ser ju säljare och köpare varandra. Säljaren ser om köparen är nån med gravt missbruk, mår psykiskt dåligt, är funktionshindrad eller bara ett barn, säger han och fortsätter:

– Här har de inte en aning om vilka de sålt till – och inte brytt sig heller. Det kan ha varit en 14-åring bakom en skärm eller nån som vill ta livet av sig. Fruktansvärt!

”Vanliga människor”

Köparna finns över hela landet. Per Björkman delar upp dem i tre huvudgrupper. Den första gruppen är missbrukare, den andra knarklangare som själva vill sälja vidare.

– Och så finns det en mycket, mycket stor grupp med vanliga människor som aldrig förekommit i polisens register.

Bland beställarna finns också barn. Polisen misstänker i flera fall att det rör sig om vuxna som beställt i sina barns namn.

– Och det är ju helt fruktansvärt, säger Per Björkman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer