Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dana Dalicsek marinarkeolog och projektledare har varit med och tagit fram nio båtar från 1600-1800 talen i samband med utgrävningarna för Västlänken i Göteborg. Foto: SVT

Fyndet i centrala Göteborg: Nio vrak framgrävda under arbetet med Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Vid utgrävningarna för Västlänken vid Packhusplatsen i Göteborg har marinarkeologerna funnit sitt eldorado i form av inte mindre än nio vrak, några är över 400 år gamla. Det ger en ny bild av Göteborg som hamnstad i historien.

– Det här är den största fyndplatsen av vrak på västkusten, säger Dana Dalicsek marinarkeolog och projektledare.

I klippet ovan kan du följa med marinekologen Dana Dalicsek som visar några av de framgrävda vraken.

Under äver ett års arbete har vraken hittats löpande. Allt från större 20 meters hemförarbåtar från 1700-talet till mindre 4-5 meters bruksbåtar – den senaste från 1800-talet. En gång låg de vid Masthamnen, nuvarande Packhusplatsen, och när de sjönk till botten fortsatte trafiken som vanligt.

Leran ligger tung nästan överallt där man gräver för Västlänken. Och inte mindre än under nio tillfällen har arbetet stoppats då marinarkeologerna funnit ett nytt vrak. Efter uppgrävning och dokumentation blir vraken bortflyttade men räddas inte i sin fysiska form.  I stället sparas de digitalt som 3D-foto, vilket kan ses på Arkeologernas hemsida.

”Ny bild av Göteborg”

Dana Dalicsek, marinarkeolog och projektledare, berättar att de här vraken ger nya detaljer om Göteborgs historia.

– Om man jämför med dagens lokala småbåtshamn, så är det så att ibland är det någon båt som sjunkit och då tänker alla ”ja, den ligger där”. Och så tar man sig förbi ändå. 

Han fortsätter:

– Det var precis likadant i Masthamnen en gång i tiden. Båtarna vi hittar var ofta snabbyggda och billiga båtar som man inte brydde sig om att ta upp och reparera när de sjönk. Men nu får vi, tack vare det, en helt ny bild av Göteborg som hamnstad, säger Dana Dalicsek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet