NMR-ledare döms efter Göteborgsdemonstration

Publicerad

Den ansvarige för Nordiska motståndrörelsens demonstration i Göteborg i september döms nu till dagsböter av Göteborgs tingsrätt.

Den 26-årige mannen som nu döms har pekats ut som ansvarig för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i centrala Göteborg i september.

Höll sig inte till anvisad väg

I samband med demonstrationen avvek flera av NMR-anhängarna från den angivna väg man fått tilldelad av polisen. Ursprungsvägen, där man hade fått tillstånd att demonstrera, gick längs Skånegatan mot Scandinavium. Flera av nazisterna började istället gå förbi Svenska mässan, och vidare upp längs Örgrytevägen.

Mannen har enligt polisen även deltagit i en folksamling som stört allmän ordning. När polisen uppmanade honom att återgå till den anvisade vägen ska han ha vägrat. Som bevismaterial finns bland annat en videofilm som fångat händelsen.

Döms för ytterligare brott

Mannen döms även för våldsamt motstånd. Det brottet ska ha begåtts i januari i år, då Nordiska motståndrörelsen delade ut flygblad på Korsgatan i Göteborg. När polisen skulle omhänderta mannen ska han ha gjort motstånd genom att försöka slita sig loss.

Döms för ohörsamhet mot ordningsmakt

Den 26-årige mannen, som också är bosatt i Göteborg, döms nu till 50 dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakt och våldsamt motstånd. Domen kan överklagas senast den 30 maj.

Demonstrationen som ägde rum i september möttes av stort motstånd, och elva motdemonstranter dömdes i december för bland annat våldsamt upplopp och försök till grovt våld mot tjänsteman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet